Ρίγανη: Οι Θαυμάσιες Ιδιότητες της - smilevitamins.gr

Ρίγανη: Οι Θαυμάσιες Ιδιότητες της

Ρίγανη: Οι θαυμάσιες ιδιότητες της

Η ρίγανη είναι ένα φυτό με εξαιρετικές ιδιότητες!

Η επιστημονική ονομασία της ρίγανης είναι Origanum vulgare. Η λέξη Origanum προέρχεται από την ελληνική γλώσσα. Σημαίνει η λαμπρότητα ή η γιορτή του βουνού. Καταλαβαίνουμε λοιπόν και μόνο από αυτό ότι η ρίγανη είναι ένα πολύτιμο φυτό με θαυμάσιες ιδιότητες, που συναντάται συχνά σε άγρια μορφή σε βουνά της Ελλάδος. Η ρίγανη έχει ύψος 20-80 εκ., έχει φύλλα αντίθετα μήκους 1-4 εκ. Αναπτύσσεται καλά σε εδάφη με pH 6-9 και μπορεί να καλλιεργηθεί, ακόμα και σε πολύ φτωχά , ξηρά και πετρώδη εδάφη. Τα άνθη της ρίγανης έχουν χρώμα άσπρο-μωβ και ανθίζει από Ιούνιο κυρίως μέχρι Αύγουστο αναλόγως της περιοχής. Η ρίγανη είναι ένα αρχαίο φαρμακευτικό φυτό το οποίο χρησιμοποιείται και στην μαγειρική.

Εδώ και χρόνια έχει αναγνωριστεί ως «λειτουργικό τρόφιμο» για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες πάνω από 30.000 στρέμματα καλλιεργούνται στην Ελλάδα με συνεχώς αυξανόμενη τάση κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία. Στην Αρχαία Ελλάδα συναντάμε το ριγανέλαιο σαν σύμβολο χαράς και ευτυχίας καθώς τα γαμήλια στεφάνια συνήθιζαν να περιέχουν και κλαδιά ρίγανης αλλά και σαν καρύκευμα στην μαγειρική και σαν ένα από τα βασικότερα και ισχυρότερα ιάματα από τους Αρχαίους Έλληνες. Στην αρχαιότητα, οι Έλληνες φύτεψαν ρίγανη γύρω από τα σπίτια τους με την ελπίδα να διώξουν τα κακά πνεύματα. Πιστεύεται μάλιστα ότι οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν ένα στεφάνι από ρίγανη στο κεφάλι τους κατά τη διάρκεια του ύπνου για να ενθαρρύνουν τα ωραία όνειρα!

Στις μέρες μας, οι άνθρωποι στην Ελλάδα εξακολουθούν συνειδητά ή ασυνείδητα να ακολουθούν πολλές από τις αρχαίες δοξασίες όσον αφορά το αρχαίο βότανο. Για παράδειγμα, οι Έλληνες εξακολουθούν να φυτεύουν ρίγανη σε γλάστρες και στους κήπους τους για να αποτρέψουν τα κακά πνεύματα και την αρνητική ενέργεια. Επίσης, κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ρίγανη είναι ένα εξαγνιστικό βότανο και αν βάλετε λίγη κάτω από το μαξιλάρι σας, θα εξασφαλίσει ότι δεν θα δείτε <<κακά πνεύματα>>.

Η ρίγανη είναι άφθονη πηγή για πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως:

 • βιταμίνη Κ
 • βιταμίνη C
 • βιταμίνη Α
 • μαγγάνιο
 • σίδηρο
 • ασβέστιο
 • καροτένια
 • λουτεΐνη
 • ζεαξανθίνη
 • κρυπτοξανθίνη
 • ουρσολικό οξύ
 • καφεϊκό οξύ
 • ροσμαρινικό οξύ

Η ρίγανη περιέχει δυο ιδιαίτερα ισχυρές ουσίες την καρβακρόλη και την θυμόλη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι η ρίγανη περιέχει αρκετά μεγάλες ποσότητες σιδήρου και βιταμίνης C. Μάλιστα είναι από τα βότανα που περιέχουν την μεγαλύτερη ποσότητα σε βιταμίνη C!

H ποιότητα της Ελληνικής ρίγανης (origanum vulgare heracleuticum) θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως έχοντας ιδανικές αναλογίες: υψηλό ποσοστό καρβακρόλης, ενώ το ποσοστό της θυμόλης είναι χαμηλό.

Καλλιέργεια Ρίγανης Στο Μπαλκόνι

Γενικά, τα αρωματικά φυτά είναι μια εξαιρετική επιλογή για αρχάριους φίλους της κηπουρικής, καθώς έχουν ελάχιστες απαιτήσεις αλλά και πολλές χρήσεις. Η καλύτερη περίοδος για φύτευση ή μεταφύτευση ρίγανης είναι συνήθως η άνοιξη και το φθινόπωρο. Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες ρίγανης που φυτεύονται σε διαφορετικά διαστήματα.

Γενικά όταν καλλιεργούμε τη ρίγανη σε γλάστρα, πρέπει να γνωρίζουμε τα παρακάτω:

 • Μπορούμε να ξεκινήσουμε φυτά ρίγανης από σπόρους, μοσχεύματα ή έτοιμα φυτά σε γλαστράκια της επιλογής μας
 • Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε τα φυτά από σπόρους, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η σπορά πρέπει να είναι επιφανειακή, καθώς οι σπόροι της ρίγανης είναι μικροσκοπικοί σαν κόκκοι άμμου, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Αν τους φυτέψουμε 3-4 εκατοστά βαθιά είναι σίγουρο ότι δε θα βλαστήσουν.
 • Αν αγοράσουμε έτοιμο φυτό ρίγανης από το φυτώριο, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα
 • Η ρίγανη έχει χαμηλές απαιτήσεις σε νερό. Όταν πρόκειται για καλλιέργεια σε γλάστρα, ίσως χρειαστεί να ποτίσουμε τα φυτά 2-3 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι και περίπου μία φορά την εβδομάδα κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ποτίζουμε στην περίπτωση που το χώμα είναι ξηρό
 • Όσον αφορά τη λίπανση, η ρίγανη για οικιακή χρήση έχει μίνιμουμ απαιτήσεις και δε χρειάζεται κάποιο εξειδικευμένο λίπασμα.
 • Τα αρωματικά φυτά σε γλάστρα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής και πολλούς παράγοντες που απειλούν την ευρωστία και τη ζωτικότητά τους.

Πλέον θα έχετε φρέσκια ρίγανη οπότε μπορείτε να την χρησιμοποιείστε στο φαγητό σας για να νοστιμίσει. Η ρίγανη ταιριάζει στα ψητά, στις πατάτες φούρνου, στη χωριάτικη σαλάτα, στο αρνάκι αλλά και σε πολλά ακόμα φαγητά. Είναι ένα βότανο γενικά που δεν πρέπει να απουσιάζει από κανένα σπίτι.

Λάδι και Ρίγανη

Οι θαυμάσιες ιδιότητες της ρίγανης επεκτείνονται σε διάφορους τομείς. Το ριγανέλαιο είναι γνωστό στην Αρωματοθεραπεία. Χρησιμοποιείται από Αρωματοθεραπευτές ως αιθέριο έλαιο, επειδή είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σε μαγνήσιο, σε ψευδάργυρο, σε σίδηρο, σε κάλιο, σε χαλκό, σε βόριο, σε μαγγάνιο και βιταμίνες C και Α. Οι αρωματοθεραπευτές το συνδυάζουν με κάποιο έλαιο βάσης όπως το καρυδέλαιο ή το αμυγδαλέλαιο και στη συνέχεια βάζουν 2-5 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο ρίγανης στο λάδι βάσης και στη συνέχεια μέσω του μασάζ ή της εισπνοής αυτού του μείγματος οι ευεργετικές ιδιότητες του ριγανέλαιου απορροφούνται σε ένα βαθμό από τον οργανισμό.  

Ρίγανη και Λεμόνι

Το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, Β6, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, ασβέστιο. Το λεμόνι σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν αρέσει λόγω της ξινής του γεύσης. Όμως μπορείτε να το συνδυάσετε και με άλλα τρόφιμα ώστε να είναι πιο νόστιμο, μάλιστα ένας συνδυασμός λεμονιού και ρίγανης μπορεί να δώσει μια μοναδική γεύση και υφή.

Συνταγή: 2-3 φλιτζάνια νερό, 4-5 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα φύλλα ρίγανης, μια φέτα λεμόνι, μια κουταλιά του γλυκού μέλι

Βάλτε το νερό να βράσει και όταν είναι έτοιμο βγάλτε το από τη φωτιά. Στη συνέχεια προσθέστε τα φύλλα ρίγανης και αφήστε τα λίγα λεπτά. Σουρώστε πολύ καλά τα φύλλα και προσθέστε λεμόνι και μέλι. Απολαύστε το ζεστό καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να συνδυάσετε το νόστιμο αυτό ρόφημα μαζί με ρυζογκοφρέτες με ρίγανη για έναν νόστιμο και υγιεινό συνδυασμό πλούσιο σε ρίγανη.

Scroll to Top