Πρωτόγαλα: Γιατί θεωρείται σημαντικό για τη διατροφή μας; - smilevitamins.gr

Πρωτόγαλα: Γιατί θεωρείται σημαντικό για τη διατροφή μας;

Πρωτόγαλα

Τι είναι το πρωτόγαλα;

Το πρωτόγαλα είναι η πρώτη τροφή της φύσης, που παράγεται από όλα τα θηλαστικά κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση. Τα οφέλη που παρέχονται από το πρωτόγαλα είναι απολύτως αναγκαία για τη στήριξη της υγείας ενός νεογέννητου και υποστηρίζουν την καλή υγεία σε οποιαδήποτε ηλικία στη συνέχεια. Το πρωτόγαλα είναι γνωστό και ως colostrum.

Colostrum ιδιότητες

Το πρωτόγαλα αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, υδατανθράκων με ελάχιστο λίπος. Οι σημαντικότερες βιταμίνες και μέταλλα που περιέχει είναι οι βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, Κοβαλαμίνη (Β12), Φυλλικό οξύ, C, D3, E, Q10 και το θείο (S), μέταλλο που έχει πολλαπλάσιες χρήσεις στο μεταβολισμό και ως τμήμα πολλών δομικών πρωτεϊνών, ενώ σε μικρότερη ποσότητα βρίσκονται οι υπόλοιπες βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, περιέχει και 26 ελεύθερα αμινοξέα όπως η αλανίνη, το γλουταμινικό οξύ, η ταυρίνη και η βαλίνη.

Πρωτόγαλα – colostrum

Το καλυτερο colostrum είναι αυτό που: δεν περιέχει ορμόνες, δεν περιέχει φυτοφάρμακα, τα πρότυπα καθαρότητας βαρέων μετάλλων πληρούνται από τους κατασκευαστές κάτι που μπορείτε να επιβεβαιώσετε, αφού ρωτήσετε τους κατασκευαστές-υπεύθυνους διακίνησης αλλά και ταυτόχρονα πρέπει να πληρούνται οι μικροβιολογικές προδιαγραφές καθαρότητας, έτσι ώστε το πρωτόγαλα να είναι ασφαλές προς κατανάλωση. Γενικά καλό είναι να γνωρίζεται πως το βιολογικό πρωτόγαλα βρίσκεται σε πολύ μικρές ποσότητες και συνήθως τα σκευάσματα με βιολογικό πρωτόγαλα είναι αναξιόπιστα, καθώς ακόμα και στην Αμερική που ειδικεύεται στην παραγωγή colostrum το βιολογικό πρωτόγαλα είναι εξαιρετικά περιορισμένο και σε λίγα χρόνια πιθανότατα θα σταματήσει και η παραγωγή του. Εάν ένα προϊόν δεν έχει πιστοποιηθεί, αλλά διατίθεται στην αγορά με σήμανση ως οργανικό, τότε κυκλοφορεί παραβιάζοντας την Αμερικανική νομοθεσία.

Πρωτόγαλα οφέλη

  1. Πηγή θρεπτικών συστατικών
  2. Αντιοξειδωτική δράση
  3. Υψηλή ποιότητα πρωτεΐνης
  4. Προάγει την ισορροπία του οργανισμού
  5. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω των ανοσοσφαιρίνων που περιέχει

Πόσο ασφαλές είναι το πρωτόγαλα;

Το πρωτόγαλα είναι μια φυσική τροφή και χρησιμοποιείται για χρόνια ως συμπλήρωμα διατροφής. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Τι γίνεται αν έχω δυσανεξία στη λακτόζη;
 Η ποσότητα της λακτόζης στο πρωτόγαλα είναι μικρή, αλλά ακόμα κι έτσι, μπορεί να προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις, αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με οποιεσδήποτε αλλεργίες σε τροφές. Εάν αισθανθείτε δυσφορία μετά τη λήψη του πρωτογάλακτος, μία στρατηγική είναι να μειώσετε την ποσότητα που παίρνετε και να πιείτε άφθονο νερό. Εάν η ενόχληση επιμένει, διακόψτε τη χρήση και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Στερώ το πρωτόγαλα από τα μοσχάρια;

Το πρωτόγαλα μας συλλέγεται με βιώσιμο τρόπο! Δεν στερούμε από τα μοσχάρια το πρωτόγαλα τους, τα γαλακτοκομεία διασφαλίζουν ότι τα μοσχάρια λαμβάνουν επαρκή ποσότητα και στη συνέχεια εμείς παίρνουμε το υπόλοιπο, πάντα σεβόμαστε την φύση καθώς και τα ζωάκια.

Είμαι χορτοφάγος, Δεν είναι το πρωτόγαλα ζωική τροφή;

 Παρά το γεγονός ότι το πρωτόγαλα είναι ζωική τροφή, θεωρείται παρόμοια με το γάλα για χρήση από χορτοφάγους. Το πρωτόγαλα κατείχε ένα σημαντικό μέρος της αυστηρής χορτοφαγικής διατροφής των Ινδουιστών Rishis (πνευματικοί ηγέτες) της Ινδίας για αιώνες.

Πόσο πρωτόγαλα πρέπει να παίρνω;

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός (ηλικία, βάρος, υγεία) ως προς την ποσότητα του πρωτογάλακτος που απαιτείται για να επιτευχθεί ένα βέλτιστο όφελος.

Γενικά ισχύει πως κάθε κάψουλα του Smile Colostrum περιέχει 350mg, οπότε σε γενικές γραμμές συνίσταται 2 κάψουλες ,  2-4 φορές ημερησίως.

Μπορώ να συνδυάσω το πρωτόγαλα με το γεύμα μου;

Φυσικά και γίνεται μπορείτε να βάλετε 2-3 κουταλάκια Smile Colostrum Powder  που είναι σε μορφή σκόνης και όχι κάψουλας μέσα στο νερό, στο smoothie ή στο χυμό σας και στη συνέχεια να το καταναλώσετε για δύναμη, ενέργεια καθώς και για ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας.

Που θα με βοηθήσει το πρωτόγαλα;

Το πρωτόγαλα είναι ιδανικό για όλες τις ηλικίες και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους καθώς έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Η πιο γνωστή χρήση του όμως είναι από Αυστραλιανές, Γερμανικές και Αμερικάνικες ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ αλλά και από αθλητές σε ολόκληρο τον κόσμο για την ενίσχυση της απόδοσής τους, για την γρήγορη ανάπτυξη του μυϊκού τους ιστού καθώς και για τόνωση του ανοσοποιητικού τους ώστε να μην χάνουν προπονήσεις και να έχουν περισσότερη ενέργεια. Ένας πολύ γνωστός αθλητής-ηθοποιός ο Dwayne Johnson γνωστός και ως The Rock έχει αναφέρει, πως καταναλώνει πρωτόγαλα και πως τον έχει βοηθήσει στις προπονήσεις του αλλά και συνολικά από τότε που το ξεκίνησε έχει δει διαφορά στην καθημερινότητά του, ακόμα ο Dwayne Johnson μαζί με το πρωτόγαλα καταναλώνει και αρκετά αυγά. Ακόμα πολλοί ενήλικες που δεν είναι αθλητές, καταναλώνουν πρωτόγαλα σε καθημερινή βάση χωρίς να το διακόψουν, ώστε να ενισχύσουν το μυϊκό τους ιστό και τον οργανισμό τους καθώς το πρωτόγαλα που βρίσκεται φυσικά στην φύση δεν έχει παρενέργειες μόνο οφέλη. Τέλος όλο και περισσότερες μελέτες που αφορούν στο πρωτόγαλα έρχονται στην επιφάνεια υποστηρίζοντας πως το πρωτόγαλα είναι από τις καλύτερες και ασφαλείς τροφές για όλες τις ηλικίες.

Τι γίνεται με το πρωτόγαλα για τα κατοικίδια ζώα μου;

Το πρωτόγαλα βοοειδών λειτουργεί θαυμάσια με τις γάτες, σκύλους και άλλα θηλαστικά επειδή δεν είναι εξειδικευμένο για συγκεκριμένο είδος όταν λαμβάνεται από το στόμα σαν τροφή. Μικρές ποσότητες σκόνης από πρωτόγαλα μπορούν να σκορπιστούν πάνω από το φαγητό του κατοικίδιου ζώου σας ή μια μικρή ποσότητα μπορεί να προστεθεί στο νερό τους. Ενθαρρύνετέ τα να πίνουν νερό αφού λάβουν πρωτογαλα.

Το πρωτόγαλα βοοειδών ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να λαμβάνεται από τις ακόλουθες κατηγορίες ατόμων:

• Οι έγκυες γυναίκες ή εκείνες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες: Η εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται ως κατάσταση Th2. Η δράση των PRPs στο σώμα φαίνεται να αποκαθιστά την φυσιολογική ισορροπία των ΤΗ2/ΤΗ1 κυτοκινών, γι’ αυτό συνιστάται οι έγκυες γυναίκες ή εκείνες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες να μην λαμβάνουν πρωτόγαλα.
• Οι άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις οργάνων: το πρωτόγαλα βοοειδών μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που μπορεί να λαμβάνουν τα άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων. Μέχρι να πραγματοποιηθούν κλινικές μελέτες για να αποδειχθεί η ασφάλεια του πρωτογάλακτος βοοειδών σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται να μην λαμβάνουν πρωτόγαλα βοοειδών.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top