Περγαμόντο vs Κόκκινο Ρύζι (μέρος 2ο) - smilevitamins.gr

Περγαμόντο vs Κόκκινο Ρύζι (μέρος 2ο)

Περγαμόντο vs Κόκκινο Ρύζι

Λίγα λόγια για το Κόκκινο Ρύζι

Kόκκινο ρύζι ιδιότητες:

Η μαγιά από το κόκκινο ρύζι χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Η ζύμωση του κόκκινου ρυζιού από έναν μύκητα (Monascus purpureus) παράγει μια ουσία που ονομάζεται μονακολίνη Κ, η οποία αναστέλλει την δράση της HMG-CoA αναγωγάσης, του ενζύμου εκείνου που είναι υπεύθυνο για την σύνθεση της χοληστερόλης στον οργανισμό. Εκτός από τη μονακολίνη Κ , το κόκκινο ρύζι ζύμης περιέχει υδατάνθρακες (75%), λιπαρά οξέα (1.5%), χρωστικές ουσίες και ιχνοστοιχεία.

Τι είναι οι στατίνες;

Οι στατίνες είναι μια κατηγορία φαρμάκων τα οποία χρησιμοποιούνται για την ελάττωση της LDL χοληστερόλης με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος αθηροσκληρωτικής νόσου.

Kόκκινο ρύζι παρενέργειες

Ωστόσο, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με στατίνες εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως:

  • Μυαλγία
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλο
  • Γαστρεντερικές διαταραχές
  • Μυοτοξικότητα

Η μυοτοξικότητα με τη μορφή της μυοπάθειας, της μυαλγίας και της ραβδομυόλησης (σύνδρομο που προκύπτει από την καταστροφή των μυϊκών ινών), είναι η πιο σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια που σχετίζεται με την λήψη στατινών και αποτελεί το κυριότερο αίτιο διακοπής του φαρμάκου.Η ακριβής αιτιολογία της μυοπάθειας που προκαλείται από τις στατίνες δεν είναι πλήρως κατανοητή. Σε γενικές γραμμές, το κόκκινο ρύζι ζύμωσης (Red Yeast Rice) φαίνεται να σχετίζεται με μικρότερη συχνότητα μυϊκών παθήσεων σε σύγκριση με τις στατίνες.

Κόκκινο ρύζι χοληστερίνη

Η κόκκινη μαγιά αναπτυγμένη σε ρύζι ήταν ένα αρχαίο κινέζικο φάρμακο για την καρδιά. Πρόσφατες, γενικά αποδεκτές, μελέτες επιβεβαιώνουν τη χρήση αυτή, αφού έδειξαν ότι μειώνει σημαντικά τη χοληστερίνη και επίσης, τα τριγλυκερίδια. Η διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μαγιά από το κόκκινο ρύζι, ένα φυσικό προϊόν, μια φυσική ζύμη που αναπτύσσεται μαζί με αυτή την ποικιλία ρυζιού, βοηθά στην διατήρηση υγιών επίπεδων χοληστερόλης.

Χρησιμοποιείται στην Κίνα από τους αρχαίους χρόνους ως φάρμακο και παρασκευάζεται από την ζύμωση άσπρου ρυζιού με την ποικιλία κόκκινης μαγιάς Monascus Purpureus. Μετά τη ζύμωση η μαγιά αδρανοποιείται!

Περιέχει αρκετές ενώσεις γνωστές ως μονακολίνες, ουσίες που είναι γνωστό ότι αναστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης. Μία από αυτές τις μονακολίνες η μονακολίνη K, είναι ένας ισχυρός αναστολέας της HMG-CoA reductase, και είναι επίσης γνωστή ως μεβινολίνη ή λοβαστατίνη. Στους ανθρώπους, η HMG-CoA reductase λειτουργεί ως ρυθμιστής του ποσοστού σύνθεσης χοληστερόλης. To Red Yeast Rice μπλοκάρει την HMG-CoA reductase (που χρειάζεται το σώμα για να συνθέσει τη χοληστερόλη) και μειώνει το ποσοστό της χοληστερόλης στο αίμα. Έτσι μπορείτε να καταναλώσετε κόκκινο ρύζι για την χοληστερίνη και μπορείτε να το συνδυάσετε και με φρούτα και λαχανικά.

Που θα βρω κόκκινο Ρύζι

Κόκκινο ρύζι μπορείτε να βρείτε σε όλα σχεδόν τα βιολογικά καταστήματα. Αν δυσκολεύεστε τελικά να βρείτε μπορείτε να συνεννοηθείτε με το αντίστοιχο κατάστημα και να παραγγείλει για εσάς την ποσότητα που έχετε ανάγκη. Ακόμα υπάρχουν site που παρέχουν όλα τα προϊόντα ακόμα και τρόφιμα σε χαμηλή τιμή. Φυσικά αν μπορείτε προτιμήστε τα βιολογικά τρόφιμα.

Κόκκινο ρύζι διατροφική αξία

Το ρύζι καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο πάνω από 10,000 χρόνια σε 113 χώρες και αποτελεί βασική τροφή για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν 140,000 ποικιλίες καλλιεργημένου ρυζιού, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό. Στην αρχική αναποφλοίωτη μορφή του το ρύζι βρίσκεται σε διάφορα χρώματα, όπως καφέ, κόκκινο, μωβ και μαύρο.

Στα 100 γραμμάρια το κόκκινο ρύζι κατά προσέγγιση περιέχει: Eνέργεια 1528kj/ 350kcal, Λίπη: 2,5g εκ των οποίων κορεσμένα: 0,30g, Υδατάνθρακες: 76g Εκ των οποίων σάκχαρα: 0,12g, Φυτικές ίνες: 2,7g, Πρωτεΐνες: 7,2g Αλάτι: 0,03g

Μια ωραία συνταγή για κόκκινο ρύζι

Η σαλάτα με κόκκινο ρύζι Είναι ένα πιάτο που είναι ιδανικό για όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν χορτοφαγική διατροφή, είναι πολύ θρεπτικό και υγιεινό και για άλλους είναι πολύ νόστιμο όταν είναι πολύ καλά καρυκευμένο. Μπορεί να χρησιμεύσει ως κυρίως πιάτο συνοδευόμενο από ψάρι, μελιτζάνα ή σόγια. Πολλοί χρησιμοποιούν αυτό το πιάτο για οικογενειακές συναντήσεις τα Σαββατοκύριακα.

Yλικά:

  • 200 γραμμάρια κόκκινο και μαύρο ρύζι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες καλά
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 λίτρα ζωμός λαχανικών
  • 200 γρ λαχανικά ψιλοκομμένα (καρότο, κόκκινη πιπεριά και κολοκύθα)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση
  • 200 γρ ψιλοκομμένο λάχανο φοίνικα (μπορείτε να βάλετε κάποιο άλλο λάχανο εδώ)
  • 50 γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 30 γρ ξηρούς καρπούς Βραζιλίας

Παρασκευή:

Για  το ρύζι

  • Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο και μετά ζεσταίνουμε το ρύζι.
  • Τηγανίζουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε τον μισό ζεστό ζωμό.
  • Ανασηκώνουμε  και χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι.
  • Προσθέστε τον υπόλοιπο ζωμό σταδιακά μέχρι το ρύζι να φτάσει στο σημείο “to the date”.
  •  Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε τα λαχανικά.
  •  Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα τηγάνι με λάδι που έχει ζεσταθεί για να ροδίσουν το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέστε το λάχανο φοίνικα και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα κάστανα. Ρυθμίζουμε το αλάτι και το πιπέρι. Αδειάζουμε σε μια πιατέλα μια μερίδα ρύζι μαζί με το σοταρισμένο λάχανο φοίνικα. Γαρνίρουμε με φρέσκα μυρωδικά και ξηρούς καρπούς. Για το σερβίρισμα, ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

Κόκκινο ρύζι ποιά η τιμή του

Το κόκκινο ρύζι συνήθως είναι ακριβότερο από το λευκό ρύζι καθώς έχει μικρότερη παραγωγή αλλά και είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία. Ακόμα το βιολογικό κόκκινο ρύζι είναι ακόμα πιο ακριβό από το απλό κόκκινο ρύζι, όμως είναι καλύτερο να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα, καθώς τα μη-βιολογικά προϊόντα ειδικά τα εσπεριδοειδή μπορούν να έχουν ίχνη από ουσίες που χρησιμοποιούνται στα φυτοφάρμακα .

Κόκκινο ρύζι βράσιμο

Το κόκκινο ρύζι έχει ένα λεπτό άρωμα λουλουδιών καρπών και μια γλυκιά επίγευση. Προετοιμάστε το με κρέας, ψάρι, λαχανικά, φρούτα, καρύδια και μπαχαρικά. Με τη σωστή επιλογή των καρυκεύματα, τα πιάτα αποκτούν μια μοναδική λεπτή γεύση.

Αυτό το ρύζι μαγειρεύεται λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο ρύζι, αλλά λόγω της σύστασής του δεν διαλύεται και δεν καίγεται. Ένα φλιτζάνι ρύζι παίρνει περίπου δυόμισι ποτήρια νερό. Το δοχείο βρασμού πρέπει να καλυφθεί για να διογκωθεί το ρύζι, αλλά αφήστε μια ρωγμή για να εξατμιστεί το νερό. Αλάτι, ζάχαρη και μπαχαρικά προστίθενται αμέσως ή μετά την προετοιμασία των σιτηρών. Το έτοιμο ρύζι είναι καλό να πασπαλίζεται με φυτικό έλαιο. Οι βρασμένοι κόκκοι μπορούν να μαγειρευτούν με λαχανικά και κρέας ή να χρησιμεύσουν ως έτοιμη γαρνιτούρα.

Κόκκινο ρύζι vs Περγαμόντο

Tα συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούνται και έχουν ως βάση το κόκκινο ρύζι μπορούν να παρουσιάσουν σοβαρές παρενέργειες. Το περγαμόντο όμως δεν παρουσιάζει καμία παρενέργεια και μπορεί να συμβάλει στα φυσιολογικά επίπεδα των λιπιδίων του αίματος μέσω των πολυφαινολών που περιέχει. Οι πολυφαινόλες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Προτιμήστε αυστηρά μόνο βιολογικό περγαμόντο, καθώς στα περισσότερα μη-βιολογικά εσπεριδοειδή υπάρχει παρουσία φυτοφαρμάκων. Τέλος στην περίπτωση που καταναλώνετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με κόκκινο ρύζι για τα οφέλη του μπορείτε να προσθέσετε και περγαμόντο για ακόμα καλύτερη δράση καθώς υπάρχει συνέργεια μεταξύ των δύο. Όμως πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Scroll to Top