Κουρκουμάς Ο απόλυτος σύμμαχος για την υγεία μας! - smilevitamins.gr

Κουρκουμάς Ο απόλυτος σύμμαχος για την υγεία μας!

κουρκουμάς

Τι είναι ο κουρκουμάς;

Η ανακάλυψη της κουρκουμίνης χρονολογείται πριν από περίπου δύο αιώνες, όταν οι Vogel και Pelletier ανέφεραν την απομόνωση της «κίτρινης χρωστικής ύλης» από τα ριζώματα του Curcuma longa (κουρκουμάς) και την ονόμασαν κουρκουμίνη. Αργότερα, βρέθηκε ότι αυτή η ουσία ήταν ένα μείγμα ρητίνης και ελαίου κουρκουμά. Το 1842, ο Vogel Jr. έλαβε ένα καθαρό παρασκεύασμα κουρκουμίνης αλλά δεν ανέφερε τον τύπο του. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, αρκετοί χημικοί ανέφεραν πιθανές δομές της κουρκουμίνης. Ωστόσο, μόλις το 1910 οι Milobedzka και Lampe αναγνώρισαν τη χημική δομή της κουρκουμίνης. Αν και ο κουρκουμάς, η κύρια πηγή κουρκουμίνης, καταναλώνεται ως διαιτητικό μπαχαρικό και ως θεραπεία για ανθρώπινες παθήσεις για χιλιάδες χρόνια στις ασιατικές χώρες, τα βιολογικά χαρακτηριστικά της κουρκουμίνης δεν είχαν προσδιοριστεί επιστημονικά μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα.

Ο κουρκουμάς (Curcuma longa) είναι ένα είδος βοτάνου που ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ, ο κουρκουμας δεν είναι πιπερι και καλλιεργείται ευρέως στη νότια και νοτιοδυτική τροπική περιοχή της Ασίας.

Ο κουρκουμάς, ο οποίος έχει σημαντική θέση στις κουζίνες του Ιράν, της Μαλεσίας, της Ινδίας, της Κίνας, της Πολυνησίας και της Ταϊλάνδης, χρησιμοποιείται συχνά ως μπαχαρικό και έχει επίδραση στη φύση, το χρώμα και τη γεύση των φαγητών. Ο κουρκουμάς είναι επίσης γνωστό ότι έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην Ινδία και την Κίνα για ιατρικές θεραπείες ασθενειών όπως δερματολογικές ασθένειες, λοιμώξεις, στρες και κατάθλιψη. Οι επιπτώσεις του κουρκουμά στην υγεία επικεντρώνονται γενικά σε μια πορτοκαλοκίτρινη, λιπόφιλη, πολυφαινολική ουσία που ονομάζεται «κουρκουμίνη», η οποία λαμβάνεται από τα ριζώματα (κυρίως από την ρίζα δηλαδή) του βοτάνου.

Η κουρκουμίνη είναι γνωστό ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χάρη σε αυτές τις επιδράσεις, παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της υγείας και του οργανισμού.

 Η κουρκουμίνη αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε πολλές διαφορετικές μορφές για πολλαπλά πιθανά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, στην Ινδία, ο κουρκουμάς — που περιέχει κουρκουμίνη — έχει χρησιμοποιηθεί σε κάρυ, στην Ιαπωνία, σερβίρεται σε τσάι, στην Ταϊλάνδη, χρησιμοποιείται στα καλλυντικά, στην Κίνα, χρησιμοποιείται ως χρωστική, στην Κορέα, σερβίρεται σε ποτά, στη Μαλαισία, χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιείται σε σάλτσα μουστάρδας, τυρί, βούτυρο και τσιπς, ως συντηρητικό και χρωστική ουσία, εκτός από τις κάψουλες και τις μορφές σκόνης.

Η κουρκουμίνη είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές, όπως κάψουλες, ταμπλέτες, αλοιφές, ενεργειακά ποτά, σαπούνια και καλλυντικά. Τα κουρκουμινοειδή έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ως «Γενικά Αναγνωρισμένα ως Ασφαλή» τα προφίλ ανεκτικότητας και ασφάλειας έχουν αποδειχθεί από κλινικές δοκιμές, ακόμη και σε δόσεις μεταξύ 4000 και 8000 mg/ ημέρα και δόσεις έως 12.000 mg/ημέρα (συγκέντρωσης 95% τριών κουρκουμινοειδών: κουρκουμίνη, δισδεμεθοξυκουρκουμίνη και δεμεθοξυκουρκουμίνη).

Συμπληρώματα για ενίσυχση ανοσοποιητικού

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα αποτελεσματικό ολοκληρωμένο δίκτυο κυτταρικών στοιχείων και χημικών ουσιών που αναπτύχθηκε για τη διατήρηση της ακεραιότητας του οργανισμού έναντι των εξωτερικών παραγόντων.  Υπάρχει τεράστια παγκόσμια ζήτηση για νέες αποτελεσματικές θεραπείες και οι ερευνητές ερευνούν νέα πεδία με στόχο την υποστήριξη του ανοσοποιητικού. Το ρίζωμα του κουρκουμά (Curcuma longa L.) έχει χρησιμοποιηθεί ως φυτικό φάρμακο, χρωστική ουσία, μπαχαρικό και πρόσθετο τροφίμων εδώ και χιλιάδες χρόνια σε διάφορα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στις ασιατικές χώρες. Έχει χρησιμοποιηθεί για μια σειρά ασθενειών σε πολλές παραδοσιακές ιατρικές σχολές, συμπεριλαμβανομένης της ισλαμικής παραδοσιακής ιατρικής, της κινεζικής παραδοσιακής ιατρικής και της Αγιουρβέδας, οι γιατροί  χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους κυρίως για πεπτικά προβλήματα και χρησιμοποιούν τον κουρκουμά, ως καρδιο-, ηπατο- και νευροπροστατευτικό παράγοντα σε πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα αλλά χρησιμοποιείται από τους γιατρούς και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πλέον η πρόσληψη του κουρκουμά δεν ήταν ποτέ ευκολότερη καθώς ο κουρκουμάς βρίσκεται και σε συμπληρωματα διατροφης. Μάλιστα τα συμπληρωματα διατροφης περιέχουν μεγάλες ποσότητες δραστικών ουσιών όπως είναι ο κουρκουμάς υψηλότερης βιοδιαθεσιμότητας με ακόμα περισσότερα οφέλη για την υγεία. Η βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά αυξάνει με την παρουσία πιπερίνης (μαύρο πιπέρι).

Κουρκουμάς ιδιότητες

Άρα ο κουρκουμάς αποτελεί μια αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική ουσία η οποία μπορεί να ενισχύσει την λειτουργία αλλά και την ισορροπία του οργανισμού. Μπορείτε να φτιάχνετε και ένα ζεστό ρόφημα 2-3 φορές την εβδομάδα το οποίο και θα είναι πλούσιο σε κουρκουμά, μια καλή συνταγή θα ήταν η εξής:

Κουρκουμάς ροφημα :

σε 500 mL ζεστού νερού τοποθετήστε 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά, 1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη, 1/3 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη, 1/3 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι αγαύης και λίγο πιπέρι. Στη συνέχεια καταναλώστε αφού πρώτα ανακατεύσετε καλά και για αρκετή ώρα τα συστατικά.

Κουρκουμάς αδυνάτισμα

Είναι γνωστό σε όλους πως η απώλεια βάρους είναι κάτι δύσκολο, περίπλοκο και απαιτείται πολύ υπομονή και επιμονή, παρ΄όλα αυτά είναι κάτι εφικτό και απαραίτητο. Απαιτείται ένα πολύ καλό πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, μικρά και συχνά γεύματα καθώς και ένα πολύ καλό πρόγραμμα άθλησης που θα περιέχει βάρη αλλά και αερόβια γυμναστική, τουλάχιστον για μισή ώρα την ημέρα.

Πως μπορεί να συμβάλει ο κουρκουμάς εδώ;  Η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και τροφίμων που περιέχουν κουρκουμά μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό μέσω της απομάκρυνσης των τοξινών. Πιο συγκεκριμένα η απώλεια βάρους συνοδεύεται και από αύξηση των τοξινών, καθώς είναι αποθηκευμένες στο λιπώδη ιστό και απελευθερώνονται όταν μετατρέπεται το λίπος σε ενέργεια, οι τοξίνες αυτές επιβραδύνουν το μεταβολισμό και κατ΄επέκταση και την απώλεια βάρους, γι΄αυτό και μετά από ένα διάστημα υπάρχει επιβράδυνση της απώλειας του βάρους αλλά και σταθεροποίηση του βάρους. Έτσι ο κουρκουμάς μπορεί να υποστηρίξει την προσπάθειά σας για να αποκτήσετε το σώμα που εσείς επιθυμείτε.

Η ενσωμάτωση του κουρκουμά στην ζωή σας είναι ωφέλιμη για πολλούς λόγους.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top