Ιπποφαές - SmileVitamins

Ιπποφαές

Ιπποφαές

Το ιπποφαές είναι από τους σημαντικότερους θησαυρούς που μας έχει χαρίσει η φύση.

Το ιπποφαές φυτό είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος. Οι καρποί του είναι πραγματικός θησαυρός, καθώς περιέχουν περισσότερα από 150 ενεργά και θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι βιταμίνες Α, C, D, E και Κ, ακόρεστα λιπαρά οξέα, μέταλλα, ισχυρά αντιοξειδωτικά. Οι ευεργετικές τους ιδιότητες και τα οφέλη του για τον οργανισμό είναι πολλαπλά.

Η ονομασία του είναι σύνθετη και προέρχεται από τη λέξη “ίππος” και “φάος”, που σημαίνει λάμψη. Το όνομα αυτό έχει τις ρίζες του σε ιστορικά στοιχεία, που μαρτυρούν ότι επί Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα άρρωστα άλογα ταΐζονταν με ιπποφαές κι έπειτα αποκτούσαν δύναμη και λαμπερό τρίχωμα.

Τι βιταμίνες περιέχει το ιπποφαές;

Βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην καλή όραση και στην υγεία του δέρματος.

• Βιταμίνη C, γνωστή για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Το ιπποφαές περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C. Συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό και αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές σε περιπτώσεις γρίπης ή κρυολογήματος.

Βιταμίνη D, γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες για τον οργανισμό.

• Βιταμίνη Ε, που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και δρα αντιγηραντικά για το δέρμα και τον οργανισμό. Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρές επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό.

Βιταμίνη Κ, που συμβάλλει δραστικά στην πήξη του αίματος και στη σύσταση των οστών.

• Ωμέγα Λιπαρά Οξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού. Για την ακρίβεια συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου, στη φυσιολογική λειτουργία του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος, αλλά και στην αναπαραγωγική διαδικασία. Προσφέρουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης.

Μια εξαιρετική υπερτροφή

Το ιπποφαές ανήκει και αυτό στα superfoods-υπετροφές. Συνήθως προτιμάται από άτομα που νιώθουν την ανάγκη να τονώσουν τον οργανισμό τους, να προσέξουν την διατροφή τους αλλά και να φροντίσουν το δέρμα τους.

Ιπποφαές συμπλήρωμα

Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ιπποφαές.

Τα συμπληρώματα αυτά, είτε θα περιέχουν το ιπποφαές μόνο του, είτε σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Η πραγματικότητα είναι πως το ιπποφαές δεν χρειάζεται και την προσθήκη και άλλων βιταμινών ή μετάλλων, καθώς είναι πλούσιο σε αυτές και από μόνο του.
Όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ιπποφαές που θα καταναλώνετε να είναι βιολογικό.
Αυτό γιατί το ιπποφαές είναι ένας θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιαγνοειδών.

Είναι γνωστό πως στα μη-βιολογικά τρόφιμα και σε κάποιες υπερτροφές όπως το ιπποφαές χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα τα οποία περνάνε στο τρόφιμο αλλά και στο συμπλήρωμα διατροφής.
Σκεφτείτε τώρα ένας θάμνος, που είναι ένα φυτό με μικρό ύψος πόσο πιο εύκολο είναι να επηρεαστεί από φυτοφάρμακα, σκόνη αλλά και από άλλες ουσίες που προέρχονται από τον αέρα.
Επίσης, σκεφτείτε πως ειδικά στο ιπποφαές, ο τρόπος επεξεργασίας του από το εργοστάσιο για την παραγωγή συμπληρώματος διατροφής θα έχει ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της επιβάρυνσης που προκύπτει από τα φυτοφάρμακα.
Οι παρενέργειες των φυτοφαρμάκων μπορεί να είναι από πονοκέφαλο, μέχρι και σοβαρές ασθένειες που αφορούν ιδιαίτερα τη λειτουργία του γαστρεντερικού και του νευρικού συστήματος.

Ακόμα, ειδικά όσο αφορά το ιπποφαές, προτιμήστε το βιολογικό ιπποφαές καθώς περιέχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, ποιότητα και ασφάλεια από το μη-βιολογικό ιπποφαές. Έτσι προτιμήστε ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει βιολογικό ιπποφαές.

Πως τρώμε το ιπποφαές

Το ιπποφαές το βρίσκουμε σε πολλές μορφές και σε διαφορετική ποιότητα. Μπορούμε να το βρούμε σε συμπληρώματα διατροφής με τη μορφή κάψουλας, σε έλαιο, σε αποξηραμένη μορφή, σε σκόνη, σε αφεψήματα, σε χυμούς, σε κρασιά ή λικέρ ακόμα και σε προϊόντα ομορφιάς.
Ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να λαμβάνουμε το ιπποφαές και η δοσολογία του εξαρτάται από παράγοντες όπως είναι ηλικία και η υγεία, αλλά και οι ιδιαίτερες καταστάσεις κάθε ατόμου.
Μπορούμε να πίνουμε το ιπποφαές σαν αφέψημα ή έγχυμα δύο με τρεις φορές την ημέρα ή να παίρνουμε μια κάψουλα την ημέρα. Όπως είναι σε αποξηραμένη μορφή το ιπποφαές μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ή αν το προσθέσουμε σε μούσλι, γιαούρτι, γλυκά, αρτοσκευάσματα ή μαρμελάδες.

Ποιο ιπποφαές να πάρω

Το καλύτερο ιπποφαές είναι το βιολογικό ιπποφαές. Οπότε αναζητήστε ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιολογικό ιπποφαές καθώς είναι υψηλής ποιότητας, ασφάλειας και βιοδιαθεσιμότητας σε σχέση με ένα μη-βιολογικό ιπποφαές. Έτσι στην ερώτηση ποιο ιπποφαές να πάρω η απάντηση είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιολογικό ιπποφαές.

Λάδι ιπποφαές

Το λάδι από ιπποφαές παράγεται από σπόρους του φυτού Hippophae Rhamnoides με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης.
Είναι βρώσιμο και μπορεί να καταναλωθεί άμεσα. Είναι ιδανικό στο να ενισχύει άλλα λάδια βάσης και ταιριάζει ιδανικά αν αναμιχθεί με λάδι καραμέλας ή λάδι καρύδας. Μπορεί να αναζωογονεί το δέρμα και να το ενυδατώνει, χρησιμοποιείται μάλιστα σε αρκετά καλλυντικά, αλλά το βιολογικό συμπλήρωμα διατροφής με ιπποφαές είναι σαφώς ανώτερης ποιότητας με καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα από ένα απλό λάδι που περιέχει ιπποφαές.

Χυμός ιπποφαές

Επιπλέον, το ιπποφαές χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, λειτουργώντας ως φυσικό πρόσθετο.
Οι καρποί του μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα στη διαδικασία παραγωγής τυριού ή γιαουρτιού, σε διάφορα αλκοολούχα ποτά (λικέρ, κρασί, μπύρα κ.τ.λ.) και σε αρτοσκευάσματα, αναβαθμίζοντας το άρωμα, τη γεύση και τη θρεπτική αξία του τελικού προϊόντος.
Παράλληλα, χρησιμοποιείται και για τη σίτιση ζώων, όπως είναι τα κοτόπουλα, οι χοίροι και τα ψάρια, αποτελώντας επιλογή υψηλής διατροφικής αξίας.
Οι πιο ωραίοι χυμοί με ιπποφαές είναι αυτοί που περιέχουν και άλλα συστατικά όπως τζίντζερ, σταφύλι αλλά και άλλα φρούτα.

Μια συνταγή που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η εξής:

200 γραμμάρια λινέλαιο
4 μεσαίου μεγέθους λεμόνια
το μισό από μια μέτρια ρίζα (τζίντζερ)
1 κιλό μέλι
50 γρ ιπποφαές νωπό

Τρόπος παρασκευής:

 • Βάλτε το τζίντζερ το ιπποφαές και όλα τα λεμόνια σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε.
 • Θυμηθείτε να ξεφλουδίσετε μόνο δύο από τα λεμόνια πριν τα βάλετε στο μπλέντερ.
 • Μετά από αυτό, προσθέστε το λινελαιο και το μέλι και ανακατέψτε ξανά.
 • Τοποθετήστε το μίγμα σε ένα γυάλινο κύπελλο και κλείστε σφιχτά με ένα καπάκι.
 • Κρατήστε αυτό το μίγμα στο ψυγείο.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Καταναλώνετε μία κουταλιά από το μίγμα μισή ώρα πριν από το γεύμα.
 • Χρησιμοποιείτε μόνο ξύλινο κουτάλι!
 • Συνιστάται να καταναλώνετε αυτό το μίγμα τρεις φορές την ημέρα.

Tσάι ιπποφαές

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ιπποφαές και στο τσάι σας. Συνδυάστε το με λίγο λεμόνι ή και με λουίζα για ακόμα καλύτερη γεύση. Είναι καλύτερα να καταναλώσετε το τσάι αυτό το πρωί ή το μεσημέρι καθώς θα τονώσει τον οργανισμό σας, ενώ αποφύγετε να το καταναλώσετε βράδυ καθώς μπορεί να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε.

Ιπποφαές αποξηραμένο

Μπορείτε να καταναλώσετε και ιπποφαές αποξηραμένο μάλιστα μπορείτε να το βάλετε και στην σαλάτα σας ή να δοκιμάσετε να το συνδυάσετε με ξηρούς καρπούς ή φρούτα ως ένα μικρό γευματάκι μέσα στην ημέρα.

Μπορείτε να ακολουθήσετε την εξής συνταγή:

 • Πλύνετε το ιπποφαές μαζί με μούρα (βατόμουρα, μύρτιλα, κράνμπερι) της επιλογής σας
 • Στη συνέχεια σε ένα μπλέντερ της επιλογής σας προσθέστε παγάκια
 • Μπορείτε να βάλετε και κάποιο γάλα φυτικής προέλευσης
 • Τέλος χρησιμοποιήστε το μπλέντερ και απολαύστε ένα πολύ ωραίο και υγιεινό smoothie
 • Tα smoothie προτείνονται τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι βέβαια το χειμώνα δεν χρειάζεται να προσθέσετε παγάκια, βάλτε νερό
 • Τέλος μπορείτε να προσθέσετε και πρωτεΐνη στο smoothie σας

Scroll to Top