Είναι η εποχή που ολοένα και περισσότερος κόσμος στήνει τις σκηνές του στις ελληνικές παραλίες για να απολαύσει τις διακοπές του στη φύση. Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι αρκετά διαδεδομένο στη χώρα μας και αποτελεί σταθερή επιλογή για όσους αγαπούν τη θάλασσα και επιζητούν οικονομικές αποδράσεις.
Τι γίνεται όμως με τους κινδύνους που παραμονεύουν; Είναι πολλά τα έντομα ή τα φυτά που μπορούν να σας χαλάσουν τις διακοπές με το τσίμπημα τους.
Ο μεγαλύτερος φόβος για το ελεύθερο κάμπινγκ είναι το τσίμπημα του σκορπιού.
Οι σκορπιοί είναι ζώα που σχηματίζουν την ομώνυμη τάξη αρθροπόδων (Scorpiones) και ανήκουν στην ομοταξία των αραχνίδιων. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετά είδη σκορπιών που είναι δηλητηριώδη αλλά όχι θανατηφόροι.
Κατοικούν στις ξερές και πετρώδεις περιοχές.
Στην παραλία, τους συναντάμε κυρίως κάτω από πέτρες, μέσα στην άμμο και σε εσοχές κορμών ανάμεσα από ξύλα. Οι σκορπιοί είναι νυκτόβιοι γι’ αυτό το λόγο, το πρωί μπορεί να τους βρούμε μέσα σε παπούτσια, παντόφλες, ρούχα κ.λ.π.
Ο σκορπιός την ημέρα κρύβεται κάτω από πέτρες, στις σχισμές των βράχων. Τη νύχτα βγαίνει από την κρύπτη του για την ανεύρεση τροφής (τρώει έντομα, αράχνες και άλλα μικρά ζωύφια), οπότε προσέχετε που πατάτε στις βραδινές σας βόλτες στην αμμουδιά!
Στην Ελλάδα, τα είδη του Buthus occianus και Buthus europeus είναι αυτά που μπορεί να προκαλέσουν ιατρικά προβλήματα. Αλλά δεν θεωρούνται άκρως επικίνδυνα.
Τι προκαλεί το τσίμπημα του σκορπιού;
Πρώτα απ ‘όλα, θα νοιώσετε τοπικά έντονο πόνος και αίσθηση καψίματος. Τα τραύματα μπορεί να εμφανιστούν με πρήξιμο, φουσκάλες, εκχύμωση και νέκρωση του δέρματος. Ορισμένα μπορεί να παρουσιάσουν λεμφαδενίτιδα ή λεμφαγγίτιδα.
Όλοι οι σκορπιοί πρέπει να θεωρούνται επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, ιδιαίτερα για νεαρά παιδιά και άτομα τρίτης ηλικίας με πρόβλημα υγείας. Το δηλητήριο στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει υπέρταση σε ήπιες περιπτώσεις, ή υπόταση και πνευμονικό οίδημα σε σοβαρά ατυχήματα. Συμπτώματα που έχουν αναφερθεί μετά το κέντρισμα του σκορπιού είναι η ναυτία, ο εμετός, η εφίδρωση, ο σιαλισμός, ο πριαπισμός, οι σπασμοί, το σοκ και το κώμα.
Το τσίμπημα του σκορπιού στα παιδιά συχνά οδηγεί σε γρήγορες και σοβαρές συστηματικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί συχνά να προκαλέσουν αναπνευστική και κυκλοφορική ανεπάρκεια.
Πως μπορώ να καταλάβω αν με τσίμπησε σκορπιός;
Αν σας τσιμπήσει σκορπιός ή κάποιο άλλο δηλητηριώδες θα έχετε έντονο πόνο, εμφανή ερυθρότητα και πρήξιμο στο δέρμα ή συμπτώματα συστηματικής δηλητηρίασης. Άλλα προφανή συμπτώματα είναι: μυϊκή συστροφή, μη φυσιολογική κίνηση των ματιών, ασαφής γλώσσα, σιελόρροια, αφρισμός στο στόμα και έμετος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, μην το σκεφτείτε άλλο και μεταφερθείτε άμεσα σε νοσοκομείο για να σας χορηγήσουν ειδικά φάρμακα κατά του δηλητηρίου κατά του σκορπιού.
Τι πρέπει να κάνω μόλις αντιληφθώ το τσίμπημα από σκορπιό;
Δέστε αμέσως την πλευρά του σημείου που βρίσκεται πιο κοντά στην καρδιά. Για παράδειγμα, αν σας τσιμπήσει στην παλάμη θα πρέπει να δέσετε τον καρπό σας. Χρησιμοποιήστε μια υφασμάτινη λωρίδα. Με την μέθοδο αυτή θα μειώσετε την εξάπλωση των τοξινών.
Το σφίξιμο θα πρέπει να είναι τόσο ώστε να χωράει ένα δάχτυλο σας, ενώ θα πρέπει να το χαλαρώνεται κάθε ώρα για 10 λεπτά. Μην χρησιμοποιήσετε ούρα ή αλκοόλ για την αντιμετώπιση του οιδήματος. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές συνθέσεις ούρων, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μολύνετε το σημείο. Το ιατρικό αλκοόλ μπορεί να απολυμάνει, αλλά δεν σημαίνει ότι το κρασί μπορεί να απολυμάνει!
Για πιο άμεση ανακούφιση από τον πόνο, χρησιμοποιείστε ένα καλλυντικό προϊόν που να απαλύνει και να αναζωογονεί το δέρμα σας. Προτιμήστε ένα μείγμα φυσικών εκχυλισμάτων με συστατικά γνωστά για την καταπραϋντική τους δράση, όπως αλόη, λεβάντα, ινδική πασχαλιά, κόλιανδρος, αιθέριο έλαιο εσπεριδοειδών και δενδρολίβανο.
Στη Smile, έχουμε δημιουργήσει το Smile After Bite που περιέχει όλα αυτά τα καταπραϋντικά συστατικά και θα σας βοηθήσει στη διαχείριση της κατάστασης μέχρι να βρεθείτε στο κοντινότερο κέντρο υγείας!
Απολαύστε το ελληνικό καλοκαίρι με ξεγνοιασιά!