Μπλε Μέδουσα: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε - smilevitamins.gr

Μπλε Μέδουσα: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Μπλε Μέδουσα

Μέδουσα τσίμπημα

Οι διακοπές το καλοκαίρι είναι κάτι που όλοι μας έχουμε ανάγκη ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, καθώς λόγω του κορονοϊού δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάποιο ταξίδι με ευκολία. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς προορισμούς για διακοπές το καλοκαίρι και όχι άδικα, αφού οι πιο ωραίες παραλίες βρίσκονται στην Ελλάδα. Τα πολλά μικρά και ιδιαίτερα νησάκια που βρίσκονται τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο, κάθε χρόνο έχουν όλο και περισσότερους τουρίστες, οι οποίοι δοκιμάζουν τις ξεχωριστές ελληνικές γεύσεις και μένουν ικανοποιημένοι από την Ελληνική κουζίνα.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί υπεραλίευση από τους ψαράδες, η υπεραλίευση αυτή έχει οδηγήσει σε μία μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεδουσών καθώς ο ξιφίας αλλά και άλλα είδη όπως οι θαλάσσιες χελώνες έχουν μειωθεί αισθητά. Έτσι εάν δεν αποκατασταθεί η ζημία η οποία και έχει προκληθεί από την υπεραλίευση ο αριθμών των μεδουσών θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα χρόνια που θα έρθουν και θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στον τουρισμό όσο και στις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Το τσίμπημα της μέδουσας μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, κάψιμο αλλά και μερικές φορές σοβαρά προβλήματα στο δέρμα αλλά και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε μετά από κάποιο τσίμπημα είναι να πάτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο γιατί μπορεί να είστε ευαίσθητοι στο τσίμπημα από μέδουσα. Τα συμπτώματα που προέρχονται από τσίμπημα μέδουσας είναι ναυτία, μείωση πίεσης, ταχυκαρδία, ζαλάδα, εμετός, διάρροια, δύσπνοια. Φυσικά σε κάθε ταξίδι που κάνετε καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα <<kit για διακοπές>>. Προμηθευτείτε από το φαρμακείο της γειτονιάς σας το καλλυντικό Smile Afterbite Calm, το συμπλήρωμα διατροφής Smile Zinc & Vitamin C αλλά και  Κόκκινη Smile Πρόπολη των 30 mL. Όσο αφορά το Smile Afterbite Calm περιέχει ένα μείγμα φυσικών εκχυλισμάτων που είναι χρήσιμο στην ανακούφιση των ενοχλητικών αισθήσεων που προκαλούνται από τα τσιμπήματα εντόμων, κουνουπιών, επαφή με μέδουσες ή τσιμπήματα φυτών. Το συμπλήρωμα διατροφής Smile Zinc & Vitamin C περιέχει ψευδάργυρο, ο οποίος υποστηρίζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού καθώς και βιταμίνη C γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση. Η πρόπολη είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση καθώς και για τις αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αναλγητικές της ιδιότητες. Έτσι αυτός ο συνδυασμός από τα 3 αυτά προϊόντα είναι κάτι που δεν πρέπει να απουσιάζει από τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Μωβ μέδουσα χάρτης

Σε όλη την Ελλάδα φέτος θα παρατηρήσετε πως υπάρχουν μωβ μέδουσες. Δυστυχώς δεν βρίσκονται μόνο σε ένα σημείο φέτος αλλά έχουν εξαπλωθεί παντού. Τα μέρη που δεν έχουν τόσες πολλές μέδουσες είναι η Σαντορίνη, η Καλαμάτα αλλά και η Κρήτη. Κάτι που μπορείτε να κάνετε είναι να πηγαίνετε στην θάλασσα όταν έχει βορρά, οπότε είναι πιο δύσκολο να έρθετε σε επαφή με κάποια μέδουσα. Τέλος εάν στο μέρος που πήγατε για διακοπές οι παραλίες έχουν πολλές μέδουσες, τότε ίσως να βρείτε κάποια πισίνα για να κάνετε μπάνιο.

Μωβ μέδουσα αντιμετώπιση

1) Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.

2) Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.

3) Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.

4) Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή σπρέι Smile After Bite.

5) Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό.

6) Τέλος, αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο νοσοκομείο ή να επισκεφθείτε κάποιο Κέντρο Υγείας.

Μέδουσα – Τσούχτρα διαφορές

Η Μέδουσα και η Tσούχτρα είναι ουσιαστικά το ίδιο.

Pelagia noctiluca: Η μέδουσα Pelagia noctiluca έχει διάμετρο 6-10cm και σχήμα που μοιάζει με καμπάνα. Το χρώμα της είναι ροζ με μωβ χρώμα, με κάθετες ρίγες. Έχει οκτώ απλά πλοκάμια και τέσσερα παχύτερα γύρω από το στόμα της. Έχει διακριτούς ιστούς, αλλά όχι όργανα και μόνο ένα άνοιγμα του σώματος. Η Pelagia noctiluca ζει στα παράκτια, ζεστά και εύκρατα νερά.

Aurelia aurita: Η Aurelia aurita έχει διάμετρο 5-40cm. Εύκολα αναγνωρίζεται από τα μικρά πλοκάμια της. Η Aurelia aurita συνήθως συναντάται παράκτια ύδατα, εκβολές ποταμών και σε όρμους και τρέφεται με μικρά ψάρια και πλαγκτόν

Physalia physalis: Η Physalia physalis  φτάνει σε μήκος τα 2 m, αλλά τα πλοκάμια της μπορεί φτάσουν μέχρι 50 μέτρα σε μήκος. Η Physalia physalis επιπλέει στα ζεστά νερά όλων των ωκεανών του κόσμου. Συνήθως παρασύρεται από τον αέρα και τα ρεύματα, τρέφεται με μαλακόστρακα και μικρά ψάρια.

Olindias formosa: Η Olindias formosa είναι ένα είδος μέδουσας που χαρακτηρίζεται από τα λαμπερά της πλοκάμια. Το δηλητήριο της Olindias formosa είναι πολύ ισχυρό ενάντια στα μικρά θηράματα τα οποία και προτιμά. Τρέφεται με μικρά ψάρια και περιστασιακά ασπόνδυλα.

Cotylorhiza tuberculata: Το είδος Cotylorhiza tuberculata έχει διάμετρο περίπου 40cm. Το είδος τρέφεται κυρίως με ζωοπλαγκτόν.

Aυτά τα είδη βρίσκονται στην Μεσόγειο και μπορεί να τύχει να έρθετε κάποια στιγμή σε επαφή με αυτές τις τσούχτρες, έτσι καλό είναι να είστε πάντα προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι για το πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την επαφή με κάποια τσούχτρα.

Scroll to Top