Σίδηρος και Συμπληρώματα Διατροφής - SmileVitamins

Σίδηρος και Συμπληρώματα Διατροφής

Σίδηρος και Συμπληρώματα Διατροφής

Ο σίδηρος είναι ένα από τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά. Χρειαζόμαστε σίδηρο για να παράξουμε αιμοσφαιρίνη και μυοσφαιρίνη.

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η αιμοσφαιρίνη βοηθά το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονές σε όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματός.

Η μυοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη στους μύες και βοηθά στην παροχή οξυγόνου στα κύτταρα των μυών σας.

Εάν έχουμε ανεπάρκεια σε σίδηρο, το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει αυτές τις πρωτεΐνες και μπορεί να αναπτύξουμε σιδηροπενική αναιμία. Η σιδηροπενική αναιμία είναι ο πιο κοινός τύπος αναιμίας. Η αναιμία είναι μια διαταραχή του αίματος κατά την οποία το σώμα μας δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ποια είναι τα συμπτώματα χαμηλών επιπέδων σιδήρου;

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου είναι κοινά, ειδικά σε ορισμένα υποσύνολα του πληθυσμού. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθούν σε μια πιο σοβαρή κατάσταση γνωστή ως σιδηροπενική αναιμία. Στην περίπτωση αυτή, το αίμα δεν περιέχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

Κούραση, έλλειψη ενέργειας, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία συγκέντρωσης, συχνότερες κρίσεις ασθένειας, δυσκολία στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος ή συχνά αίσθημα κρύου, χλωμό δέρμα, αίσθημα παλμών της καρδιάς, πονοκέφαλοι, ήχοι κουδουνίσματος – συριγμού ή βουητού μέσα στο κεφάλι σας, φαγούρα, πονεμένη γλώσσα ή δυσκολία στην κατάποση, αλλαγές στον τρόπο γεύσης του φαγητού, απώλεια μαλλιών, επώδυνες ανοιχτές πληγές στις γωνίες του στόματος, νύχια σε σχήμα κουταλιού.

Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, καλό είναι να κάνετε ένα διαγνωστικό έλεγχο.

Ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων σιδήρου σας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τον εντοπισμό και τη θεραπεία χαμηλών επιπέδων σιδήρου προτού δυνητικά εξελιχθούν σε σιδηροπενική αναιμία.

Πόσο χρήσιμο είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής σιδήρου;

Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορούν να βοηθήσουν στην αναστροφή των χαμηλών επιπέδων σιδήρου ή στη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας. Μπορούν να παράγουν αποτελέσματα πιο γρήγορα από τις παρεμβάσεις δίαιτας και συχνά θεωρούνται η θεραπευτική μέθοδος εκλογής.

Αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε άτομα που είναι επιρρεπή σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου και δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν τη σωστή πρόσληψη του σιδήρου από τη διατροφή τους. Συχνοί αιμοδότες, άτομα με καρκίνο, άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές, όπως κοιλιοκάκη, ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn, είναι η πρώτη κατηγορία ανθρώπων που χρειάζονται συμπληρώματα σιδήρου. Απαραίτητος είναι ο σίδηρος και σε όσους έχουν υποβληθεί σε γαστρική επέμβαση ή εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όσων λαμβάνουν φάρμακα που καταστρέφουν το σίδηρο – όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη μείωση του οξέος του στομάχου, ατόμων που συμμετέχουν τακτικά σε βαριά άσκηση, όσων ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, ή εμφανίζουν διαταραχές του αίματος, όπως η θαλασσαιμία ή η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Τέλος, απαραίτητα θεωρούνται τα συμπληρώματα σιδήρου σε άτομα με αλκοολισμό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου όταν δεν είναι απαραίτητα μπορεί να βλάψει την υγεία μας, εν μέρει επειδή περιέχουν συνήθως υψηλές δόσεις σιδήρου, που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα και να μειώσουν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών στο έντερο.

Διαγνωστικές εξετάσεις για το σίδηρο

Οι εξετάσεις αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη χρησιμοποιούνται συνήθως για τον έλεγχο για έλλειψη σιδήρου. Ωστόσο, δεν μπορούν να προσδιορίσουν τα πρώιμα στάδια της σιδηροπενικής αναιμίας.

Ο εντοπισμός των πρώιμων σταδίων εξάντλησης των αποθηκών σιδήρου είναι ωφέλιμος, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αμέσως – είτε μέσω τροποποιήσεων διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων – αντί να το αφήσετε να προχωρήσει σε σιδηροπενική αναιμία πριν αναλάβετε δράση.

Η φερριτίνη ορού θεωρείται επί του παρόντος η πιο οικονομική και αποδοτική εξέταση για τη διάγνωση ανεπάρκειας σιδήρου, ειδικά στα αρχικά της στάδια.

Φυτικός Σίδηρος

Το νέο συμπλήρωμα διατροφής σιδήρου της Smile Iron Complex, περιέχει εκχύλισμα φύλλων κάρυ, ενός φυτού που συγκεντρώνει πολύ μεγάλες ποσότητες σιδήρου.

Άλλες καλές φυτικές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν φακές, ρεβίθια, φασόλια, τόφου, κάσιους, σπόρους chia, αλεσμένο λιναρόσπορο, σπόρους κάνναβης, σπόρους κολοκύθας, λάχανο, αποξηραμένα βερίκοκα και σύκα, σταφίδες και κινόα.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα σιδήρου που μπορεί να απορροφήσει το σώμα μας από τη διατροφή μας. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η ανάγκη του σώματός μας για σίδηρο: περισσότερο απορροφάται όταν το σώμα μας έχει έλλειψη σιδήρου και λιγότερο όταν τα αποθέματά είναι γεμάτα. Το τσάι, ο καφές και ορισμένες ουσίες σε φυτικές τροφές μπορεί να δυσκολέψουν το σώμα να απορροφήσει σίδηρο. Από την άλλη, η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.

Το Smile Iron Complex περιέχει την απαραίτητη βιταμίνη C προκειμένου ο σίδηρος να απορροφηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τον οργανισμό σας. Επίσης περιέχει Β12 και φολικό οξύ, συστατικά απαραίτητα, μαζί με το σίδηρο, για την δημιουργία των αιμοσφαιρίων.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top