Προστάτης: Συμπτώματα και Μέθοδοι Πρόληψης - SmileVitamins

Προστάτης: Συμπτώματα και Μέθοδοι Πρόληψης

Προστάτης: Συμπτώματα και Μέθοδοι Πρόληψης

Τι είναι ο Προστάτης

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας στους άνδρες και αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Ο προστάτης έχει περίπου το μέγεθος και το σχήμα ενός καρυδιού. Βρίσκεται χαμηλά στη λεκάνη, κάτω από την ουροδόχο κύστη και ακριβώς μπροστά από το ορθό.

Ο προστάτης βοηθά στη δημιουργία σπέρματος, του γαλακτώδους υγρού που μεταφέρει το σπέρμα από τους όρχεις μέσω του πέους όταν ένας άνδρας εκσπερματώνει.

Ο προστάτης περιβάλλει μέρος της ουρήθρας, ενός σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα έξω από την ουροδόχο κύστη και μέσω του πέους.

Ποια Συμπτώματα του Ουροποιητικού πρέπει να Προσέξετε:

  • Αν ουρείτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Αν έχετε επείγουσα ανάγκη να ουρήσετε.
  • Αν έχετε λιγότερη ροή ούρων από συνήθως.
  • Αν νιώθετε κάψιμο όταν ουρείτε.
  • Αν πρέπει να σηκώνεστε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσετε.

Επειδή ο αδένας του προστάτη τείνει να μεγαλώνει με την ηλικία, μπορεί να πιέσει την ουρήθρα και να προκαλέσει προβλήματα στην ούρηση. Μερικές φορές οι άνδρες στα 30 και στα 40 τους μπορεί να αρχίσουν να έχουν αυτά τα συμπτώματα του ουροποιητικού και να χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Για άλλους, τα συμπτώματα αυτά γίνονται αντιληπτά μετά τα 50 έτη. Μια μόλυνση ή ένας όγκος μπορεί επίσης να κάνει τον προστάτη μεγαλύτερο.

Αυτό που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας είναι πως όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για δυσλειτουργίες και προβλήματα του προστάτη.

Τα τρία πιο κοινά προβλήματα του προστάτη είναι η φλεγμονή (προστατίτιδα), ο διευρυμένος προστάτης (BPH ή καλοήθης υπερπλασία του προστάτη) και ο καρκίνος του προστάτη. Τα θέματα αυτά δεν συνδέονται άμεσα. Για παράδειγμα, η προστατίτιδα ή η διόγκωση του προστάτη δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Είναι επίσης πιθανό να έχετε περισσότερες από μία καταστάσεις ταυτόχρονα.

Ποιες είναι οι Μέθοδοι Πρόληψης;

Σύμμαχος σας στην πρόληψη των ασθενειών του προστάτη είναι η τακτική άσκηση, η σωστή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυσικά οι συχνοί ιατρικοί έλεγχοι.

Τακτική Άσκηση

Όσον αφορά τη φροντίδα του προστάτη σας, είναι ωφέλιμο να διατηρείτε ένα υγιές βάρος και να ασκείστε τακτικά, καθώς μελέτες για την άσκηση και τον καρκίνο του προστάτη έχουν κυρίως δείξει ότι οι άνδρες που ασκούνται μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Το να έχετε επιπλέον βάρος μπορεί να ασκήσει πίεση στον προστάτη και την ουροδόχο κύστη σας που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ουροποιητικού. Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτών των προβλημάτων και στη μείωση του μεγέθους του προστάτη σας.

Το άγχος μπορεί επίσης να συμβάλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων των παθήσεων του προστάτη, όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη λόγω της μετατόπισης των ορμονικών επιπέδων, αλλά η τακτική άσκηση μπορεί να απελευθερώσει αυτό το στρες διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα ορμονών υγιή.

Υγιεινή Διατροφή

Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τον προστάτη σας. Τροφές όπως το μπρόκολο, ο κουρκουμάς, το ρόδι, το πράσινο τσάι και το μανιτάρι γανόδερμα, είναι γεμάτες με σημαντικές βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά να προστατεύουν τα κύτταρα σας από το οξειδωτικό στρες και να σας κρατούν υγιείς.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών, να επιλέγετε υγιεινά λιπαρά και να παρακολουθείτε του μέγεθος της μερίδας σας.

Ένα έξυπνο tip για να αρωματίσετε το φαγητό σας και να το κάνετε πιο ενδιαφέρον χωρίς να προσθέσετε αλάτι, είναι να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά και βότανα!

Τακτικοί Έλεγχοι

Οι τακτικοί έλεγχοι με το γιατρό σας είναι επίσης το κλειδί για να διασφαλίσετε ότι τυχόν προβλήματα του προστάτη, όπως η προστατίτιδα, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) ή ακόμα και ο καρκίνος του προστάτη, θα εντοπιστούν αμέσως και θα σας επιτρέψουν να λάβετε έγκαιρα μέτρα. Τα προβλήματα με τον προστάτη σας μπορεί να επηρεάσουν την ούρηση και τη σεξουαλική σας λειτουργία, επομένως είναι καλύτερο να το αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό.

Εάν αρχίσετε να βλέπετε ενδείξεις παθήσεων του προστάτη, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας, να το αντιμετωπίσετε ή να αποτρέψετε την επιδείνωση του. Επικοινωνήστε έγκαιρα με το γιατρό σας.

Scroll to Top