Τι είναι η Μελατονίνη και Πως Επηρεάζει την Εποχιακή Κατάθλιψη - SmileVitamins

Τι είναι η Μελατονίνη και Πως Επηρεάζει την Εποχιακή Κατάθλιψη

Τι είναι η Mελατονίνη και Πως Επηρεάζει την Εποχιακή Κατάθλιψη

Τι είναι η Μελατονίνη;

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από την επίφυση στον εγκέφαλό μας.

Είναι πρωτίστως υπεύθυνη για τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος και τη διαχείριση του φυσικού κύκλου του ύπνου μας.

Στην ουσία, η μελατονίνη διευκολύνει τη μετάβαση στον ύπνο αφού επιδρά στο συγχρονισμό του κύκλου ύπνου-αφύπνισης με τη νύχτα και την ημέρα.
Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται συχνά ως βοήθημα ύπνου για την καταπολέμηση προβλημάτων όπως η αϋπνία και την προώθηση της συνεπούς και ποιοτικής ανάπαυσης. Η μελατονίνη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διαταραχές ύπνου.

Η μελατονίνη είναι μια ενδογενής ορμόνη που παράγεται ρυθμικά στην επίφυση υπό τον έλεγχο του υπερχιασματικού πυρήνα (SCN) και του κύκλου φωτός/σκότους. Δηλαδή, παράγεται στον εγκέφαλο και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος. Το σκοτάδι ωθεί την επίφυση να αρχίσει να παράγει μελατονίνη, ενώ το φως την κάνει να σταματήσει.
Η μελατονίνη ονομάζεται συχνά η ορμόνη του ύπνου. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βοηθήματα ύπνου καθώς βοηθά τους ανθρώπους να κοιμηθούν πιο γρήγορα και βελτιώνει τη συνολική ποιότητα του ύπνου τους.

Η φυτική μελατονίνη της Smile θα εξομαλύνει τις διαταραχές στον ύπνο σας.

Πως συνδέεται όμως η μελατονίνη με την εποχιακή κατάθλιψη;

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), που ονομάζεται επίσης εποχιακή κατάθλιψη, είναι μια κοινή πάθηση που εκτιμάται ότι επηρεάζει έως και το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως.

Αυτός ο τύπος κατάθλιψης σχετίζεται με αλλαγές στις εποχές και εμφανίζεται κάθε χρόνο περίπου την ίδια εποχή, με συμπτώματα συνήθως να εμφανίζονται στα τέλη του φθινοπώρου έως τις αρχές του χειμώνα.

Επειδή η μελατονίνη παίζει ρόλο στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, χαμηλές δόσεις χρησιμοποιούνται συχνά για τη μείωση των συμπτωμάτων της εποχικής κατάθλιψης.
Εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου, η λήψη μελατονίνης μπορεί να βοηθήσει στην εύρυθμη συνολική λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού.

Ίσως έχει συμβεί σε όλους μας να αισθανόμαστε κακόκεφοι και υποτονικοί στις αλλαγές των εποχών. Η εποχιακή κατάθλιψη είναι μια ψυχολογική κατάσταση με συμπτώματα που ξεκινούν το φθινόπωρο και συνεχίζονται τους χειμερινούς μήνες, μειώνοντας την ενέργειά μας και κάνοντάς μας πιο μελαγχολικούς. Αυτά τα συμπτώματα συχνά υποχωρούν κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, αυτό το εποχικό φαινόμενο επηρεάζει εντονότερα τις γυναίκες ηλικίας 15-55 ετών, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Μάλιστα, φαίνεται πως αυτές οι γυναίκες επηρεάζονται από τον πιο μελαγχολικό καιρό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το συμπλήρωμα διατροφής μελατονίνη θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης λειτουργώντας με έμμεσο τρόπο.
Ένας καλός ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, ευνοεί την κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση καθώς και τη βελτίωση της διάθεσης.
Ο κακός ύπνος βλάπτει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αυξάνει τις φλεγμονές, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ισορροπία της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα, αυξάνει τις ορμόνες του στρες και την αρτηριακή πίεση. Σχεδόν κάθε μέτρο καλής υγείας και σωματικής και πνευματικής απόδοσης επηρεάζεται αρνητικά όταν κοιμόμαστε κακά ή λίγο. 

Εξασφαλίστε για τον οργανισμό σας την καλή βάση λειτουργίας του, παρέχοντας έναν ποιοτικό και επαρκή ύπνο. Με 3 mg Smile Melatonin ανά ημέρα, θα μειώσετε το χρόνο που χρειάζεστε για να κοιμηθείτε και θα συντονίσετε το βιολογικό σας ρολόι στον καλύτερο για εσάς ρυθμό.

Scroll to Top