Αναιμία: Τι Είναι - Συμπτώματα - Διατροφή - SmileVitamins

Αναιμία: Τι Είναι – Συμπτώματα – Διατροφή

Αναιμία: Τι Είναι - Συμπτώματα - Διατροφή

Τι είναι η Αναιμία

Η αναιμία είναι η έλλειψη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.
Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα άλλα όργανα του σώματος.

Υπάρχουν πολλές μορφές αναιμίας, η κάθε μια με τη δική της αιτία εμφάνισης. Η αναιμία μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη, ήπια ή σοβαρή, ή ακόμα να εκδηλωθεί ως προειδοποιητικό σημάδι σοβαρής ασθένειας.

Οι θεραπείες για την αναιμία μπορεί να περιλαμβάνουν λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ή ιατρικές διαδικασίες.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτρέψει ορισμένες μορφές αναιμίας.

Συμπτώματα της Αναιμίας

Τα συμπτώματα της αναιμίας εξαρτώνται από την αιτία και την ένταση της. Η αναιμία μπορεί να είναι τόσο ήπια που στην αρχή δεν προκαλεί συμπτώματα. Όταν ξεκινήσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα, συνήθως χειροτερεύουν γρήγορα καθώς η αναιμία επιδεινώνεται.

Εάν μια άλλη ασθένεια προκαλεί την αναιμία, η ασθένεια μπορεί να κρύψει τα συμπτώματα της αναιμίας.

Τα συμπτώματα αναιμίας περιλαμβάνουν:
Κούραση, αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, χλωμό ή κιτρινωπό δέρμα, ακανόνιστος καρδιακός παλμός, ζαλάδα, πόνος στο στήθος, κρύα χέρια και πόδια, πονοκέφαλοι.

Η αναιμία εμφανίζεται όταν το αίμα δεν έχει αρκετή αιμοσφαιρίνη ή ερυθρά αιμοσφαίρια.
Αυτό μπορεί να συμβεί εάν:
Το σώμα δεν παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη ή ερυθρά αιμοσφαίρια.
Η αιμορραγία προκαλεί απώλεια ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να αντικατασταθούν.
Το σώμα καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και την αιμοσφαιρίνη που βρίσκεται σε αυτά.

Τι είναι η Σιδηροπενική Αναιμία

Ο πολύ λίγος σίδηρος στο σώμα προκαλεί αυτόν τον πιο κοινό τύπο αναιμίας. Ο μυελός των οστών χρειάζεται σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη. Χωρίς αρκετό σίδηρο, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη για τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Οι έγκυες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν αυτό το είδος αναιμίας εάν δεν λαμβάνουν συμπληρώματα σιδήρου. Η απώλεια αίματος μπορεί επίσης να το προκαλέσει. Η απώλεια αίματος μπορεί να οφείλεται σε έντονη έμμηνο ρύση, έλκος, καρκίνο ή τακτική χρήση κάποιων αναλγητικών, ιδιαίτερα ασπιρίνης.

Αναιμία και Διατροφή

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτρέψει την αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου και τις αναιμίες λόγω έλλειψης βιταμινών.

Η υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει:

Σίδηρο: Τροφές πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν το βόειο κρέας και άλλα κρέατα, τα φασόλια, τις φακές, τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα αποξηραμένα φρούτα.

Φολικό οξύ: Αυτό το θρεπτικό συστατικό, μπορεί να βρεθεί σε φρούτα και χυμούς φρούτων, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αρακά, φασόλια, φιστίκια και εμπλουτισμένα προϊόντα δημητριακών, όπως ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά και ρύζι.

Βιταμίνη Β12: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 περιλαμβάνουν το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα εμπλουτισμένα δημητριακά και προϊόντα σόγιας.

Βιταμίνη C: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν εσπεριδοειδή και χυμούς, πιπεριές, μπρόκολο, ντομάτες, πεπόνια και φράουλες. Αυτά βοηθούν επίσης το σώμα να προσλαμβάνει σίδηρο και να τον απορροφά ταχύτερα.

Εάν η διατροφή σας είναι ανεπαρκής σε βιταμίνες και μέταλλα, μπορείτε να λαμβάνετε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα ή ένα σύνθετο συμπλήρωμα σιδήρου που να περιλαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες που συμμετέχουν στη διαδικασία παραγωγής αιμοσφαιρίνης.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top