Αλλεργική Ρινίτιδα: Αίτια - Συμπτώματα - Θεραπεία - SmileVitamins

Αλλεργική Ρινίτιδα: Αίτια – Συμπτώματα – Θεραπεία

Αλλεργική Ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι φλεγμονώδης αντίδραση του βλεννογόνου της μύτης.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια αλλεργική αντίδραση σε μικροσκοπικά σωματίδια στον αέρα που ονομάζονται αλλεργιογόνα.
Όταν εισπνέετε αλλεργιογόνα από τη μύτη ή το στόμα σας, το σώμα σας αντιδρά απελευθερώνοντας μια φυσική χημική ουσία που ονομάζεται ισταμίνη. Αρκετά εσωτερικά και εξωτερικά αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική ρινίτιδα.

Αίτια της Αλλεργικής Ρινίτιδας

Κοινές αιτίες περιλαμβάνουν τα ακάρεα που μπορεί να βρίσκονται ακόμα και στο μαξιλάρι μας, η μούχλα, το τρίχωμα κατοικίδιων ζώων και η γύρη από τα δέντρα και τα φυτά.
Τα συμπτώματα του πυρετού που προκαλούνται από μια οξεία αλλεργική ρινίτιδα περιλαμβάνουν φτάρνισμα, ρινική συμφόρηση και ερεθισμό της μύτης, του λαιμού, του στόματος και των ματιών.

Η αλλεργική ρινίτιδα δεν είναι η ίδια με τη λοιμώδη ρινίτιδα, αλλιώς γνωστή ως κοινό κρυολόγημα. Ο αλλεργικός πυρετός δεν είναι μεταδοτικός. Μπορείτε να έχετε αλλεργική ρινίτιδα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
Οι εποχιακές αλλεργίες εμφανίζονται την άνοιξη, το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου, όταν τα δέντρα και τα ζιζάνια ανθίζουν και η ποσότητα της γύρης στο περιβάλλον είναι υψηλότερη. Οι πολυετείς αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν όλο το χρόνο. Προκύπτουν από ερεθιστικά που υπάρχουν πάντα γύρω, όπως τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, κατσαρίδες και ακάρεα που βρίσκονται στη σκόνη αλλά και σε διάφορες επιφάνειες. Ο αλλεργικός πυρετός είναι πολύ συχνός.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 10% έως 25% του πληθυσμού έχει αλλεργική ρινίτιδα. Εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες έχουν αλλεργικό πυρετό κάθε χρόνο. Οι αλλεργίες προκύπτουν συνήθως λόγω κληρονομικότητας. Είναι πιο πιθανό να έχετε αλλεργικό πυρετό εάν έχετε έναν γονέα ή μέλος της οικογένειάς σας με αλλεργίες. Τα άτομα που έχουν άσθμα ή έκζεμα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα.

Συμπτώματα της Αλλεργικής Ρινίτιδας

Η αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας αντιδρά σε έναν ερεθιστικό παράγοντα στον αέρα. Τα ερεθιστικά (αλλεργιογόνα) είναι τόσο μικροσκοπικά που μπορείτε εύκολα να τα εισπνεύσετε από τη μύτη ή το στόμα σας. Τα αλλεργιογόνα είναι αβλαβή για τους περισσότερους ανθρώπους. Το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να προστατεύσει το σώμα σας απελευθερώνοντας φυσικές χημικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματός σας. Η κύρια χημική ουσία ονομάζεται ισταμίνη. Προκαλεί φλεγμονή και φαγούρα στους βλεννογόνους της μύτης, των ματιών και του λαιμού επειδή συσσωρεύεται και δεν αποικοδομείται όπως πρέπει από το σώμα.

Οι εποχιακές και πολυετείς αλλεργίες μπορεί να προκύψουν από πολλά αλλεργιογόνα, όπως:

 • Τα ακάρεα σκόνης που ζουν σε χαλιά, κουρτίνες και σε διάφορα έπιπλα
 • Γύρη από δέντρα, γρασίδι και ζιζάνια
 • Τρίχωμα κατοικίδιων (μικροσκοπικά σωματίδια νεκρού δέρματος)
 • Σπόρια μούχλας
 • Κατσαρίδες, συμπεριλαμβανομένου του σάλιου και των αποβλήτων τους.

Οι τροφικές αλλεργίες (π.χ. ποσότητα γύρης ή επιμόλυνση από έντομα ή αλλεργία σε κάποιο συστατικό τροφίμου) μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή στη μύτη και το λαιμό. Εάν νομίζετε ότι έχετε αλλεργική αντίδραση σε κάτι που φάγατε, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Οι τροφικές αλλεργίες κάποιες φορές μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες.

Τα συμπτώματα του αλλεργικού πυρετού μπορεί να εμφανιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι υπαίθριες αλλεργίες είναι χειρότερες την άνοιξη, το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου. Σε ζεστό καιρό, τα ζιζάνια και τα λουλούδια ανθίζουν και ο αριθμός της γύρης είναι υψηλότερος. Οι αλλεργίες σε εσωτερικούς χώρους, όπως αυτές που προκύπτουν από το τρίχωμα των κατοικίδιων και τα ακάρεα, μπορεί να επιδεινωθούν το χειμώνα, επειδή οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.

Τα συμπτώματα του πυρετού που προέρχεται από αλλεργία περιλαμβάνουν:

 • Ρινικό μπούκωμα (συμφόρηση), φτέρνισμα και καταρροή.
 • Κνησμός στη μύτη, στο λαιμό και στα μάτια.
 • Πονοκέφαλοι, πόνοι στα ιγμόρεια και μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια
 • Αυξημένη βλέννα στη μύτη και το λαιμό
 • Κόπωση και κακουχία (γενικό αίσθημα δυσφορίας).
 • Πονόλαιμος από βλέννα στην περιοχή του λαιμού
 • Βήχα και δυσκολία στην αναπνοή

Πώς γίνεται η Διάγνωση του Αλλεργικού Πυρετού;

Ο γιατρός σας θα σας εξετάσει, θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και θα σας αξιολογήσει για άλλες καταστάσεις, όπως κρυολόγημα ή άσθμα. Για τη μέτρηση των αντισωμάτων σας σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα, ο μικροβιολόγος σας μπορεί να πάρει δείγμα αίματος και να το στείλει σε εργαστήριο για εξέταση. Αυτή η εξέταση αίματος ονομάζεται εξέταση ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE). Μπορεί να ανιχνεύσει όλους τους τύπους αλλεργιών, συμπεριλαμβανομένων των τροφικών αλλεργιών. Ακόμα ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει ένα απλό τεστ δέρματος  έτσι ώστε να προσδιοριστεί ποια αλλεργιογόνα προκαλούν τα συμπτώματά σας. Αυτή η κοινή εξέταση είναι ανώδυνη και ακριβής, αν και μπορεί να είναι λίγο άβολη. Ο γιατρός σας μπορεί να τοποθετήσει ένα μικρό δείγμα διαφορετικών αλλεργιογόνων στο δέρμα σας και στη συνέχεια να το ξύσει ή να τρυπήσει το δέρμα σας με μια βελονίτσα. Το ξύσιμο του δέρματος επιτρέπει στο αλλεργιογόνο να εισχωρήσει κάτω από την επιφάνεια. Εάν είστε αλλεργικοί στο αλλεργιογόνο, η περιοχή θα γίνει κόκκινη, φαγούρα και θα προκληθεί ένας μικρός ερεθισμός σε 15 έως 30 λεπτά. Το τεστ αυτό είναι ένας ασφαλής, αποτελεσματικός τρόπος για να προσδιορίσετε ποια αλλεργιογόνα προκαλούν τα συμπτώματά σας.

Χαμομήλι για Αλλεργική Ρινίτιδα

Παρά τα πολλά διαφορετικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το τσάι χαμομηλιού είναι καλό για όσους πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα, μόνο λίγες επιστημονικές μελέτες έχουν θίξει το θέμα. Μια τέτοια μελέτη μπορεί να βρεθεί στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2011 του Journal of Ethnopharmacology. Διεξήχθη από μια ομάδα Ινδών επιστημόνων, σε αυτή τη μελέτη διαπιστώθηκε πως το χαμομήλι ως τρόφιμο είχε ισχυρά αντιαλλεργικά αποτελέσματα και ότι αυτά τα αποτελέσματα συνδέονταν με την ικανότητα του εκχυλίσματος να αναστέλλει την απελευθέρωση ισταμίνης (όπως εξηγήθηκε παραπάνω, η απελευθέρωση ισταμίνης είναι αυτό που προκαλεί τα τυπικά συμπτώματα αλλεργικού πυρετού). Το αντιαλλεργικό αποτέλεσμα ήταν δοσοεξαρτώμενο, πράγμα που σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα του χαμομηλιού που χρησιμοποιήθηκε, τόσο ισχυρότερο ήταν το αποτέλεσμα.

Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε την εξής συνταγή:

Σε ¼ του φλιτζανιού βραστό νερό τοποθετήστε 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο χαμομηλιού. Στη συνέχεια καλύψτε το φλιτζάνι για τα επόμενα 5 λεπτά και συμπληρώστε με κρύο νερό 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και λίγα παγάκια. Τέλος απολαύστε το χαμομήλι σας όπου και αν βρίσκεστε.

Kαραμέλες και Αναπνοή

Μπορείτε να δοκιμάσετε και τις βιολογικές καραμέλες Smile με άρωμα ευκάλυπτου και μελιού, με αιθέρια έλαια μάραθου και θυμαριού που διευκολύνουν την αναπνοή, ανακουφίζουν τον ερεθισμένο λαιμό, μαλακώνουν το βήχα και καταπραΰνουν τις ενοχλήσεις του κρυολογήματος.

Αφήστε κάθε καραμέλα να λιώσει αργά στο στόμα σας και απολαύστε την υπέροχη γεύση τους.

Οι βιολογικές καραμέλες περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τις μη-βιολογικές καραμέλες και είναι σαφώς υψηλής ποιότητας.
Ο περισσότερος κόσμος καταναλώνει τις καραμέλες αυτές κατά την διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεχίζουν να καταναλώνουν τις καραμέλες και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού για να δροσιστούν από την ζέστη με έναν απλό αλλά και γρήγορο τρόπο.

Scroll to Top