Διατήρησε τη Σιλουέτα σου (μέρος 2ο) - smilevitamins.gr

Διατήρησε τη Σιλουέτα σου (μέρος 2ο)

Διατήρησε τη Σιλουέτα σου

Ισορροπημένη διατροφή

Ο ορισμός του τι συνιστά μια υγιεινή διατροφή αλλάζει συνεχώς για να αντικατοπτρίζει την εξελισσόμενη κατανόηση του ρόλου που διαδραματίζουν τα διαφορετικά τρόφιμα, τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και άλλα συστατικά των τροφίμων στην υγεία και τις ασθένειες. Ένας μεγάλος και αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποστηρίζει ότι η πρόσληψη ορισμένων τύπων θρεπτικών συστατικών, συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων ή γενικών διατροφικών μοτίβων επηρεάζει θετικά την υγεία και προάγει την πρόληψη ασθενειών. Η μεγαλύτερη κατανάλωση τροφών που προάγουν την υγεία και η περιορισμένη πρόσληψη πιο ανθυγιεινών επιλογών αποτελούν βάση στις διατροφικές συνήθειες ορισμένων τοπικών διατροφών όπως η μεσογειακή διατροφή ή έχουν κατασκευαστεί ως μέρος διατροφικών προτύπων που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου ασθενειών, όπως οι Διατροφικές Προσεγγίσεις για μείωση της υπέρτασης ή νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Σε σύγκριση με μια πιο παραδοσιακή δυτική διατροφή (διατροφή των Αμερικανών π.χ. πλούσια σε βούτυρα και λιπαρά), αυτές οι πιο υγιεινές εναλλακτικές είναι υψηλότερες σε φυτικές τροφές, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, σπόροι και ξηρούς καρπούς και χαμηλότερες σε ζωικά τρόφιμα, ιδιαίτερα λιπαρά και επεξεργασμένα κρέατα.

Η διατροφή είναι μια από τις πιο σημαντικές επιρροές στην υγεία στις σύγχρονες κοινωνίες. Η αλόγιστη δίαιτα που δεν συνοδεύεται από σταθερή και μικρή απώλεια βάρους συγκαταλέγεται στις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου και χρόνιων ασθενειών. Οι καλές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με αυξημένο προσδόκιμο ζωής, δραματική μείωση του κινδύνου όλων των χρόνιων ασθενειών στη διάρκεια της ζωής και βελτίωση της γονιδιακής έκφρασης. Σε αυτό το πλαίσιο, αφθονούν οι ισχυρισμοί για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα διαφόρων διατροφών σε σχέση μεταξύ τους. Ενώ τέτοιοι ισχυρισμοί, ιδιαίτερα όταν συνδέονται με εμπορικά συμφέροντα, δίνουν έμφαση στις διακρίσεις, τα θεμελιώδη στοιχεία σχεδόν όλων των διατροφικών προτύπων που σχετίζονται με ουσιαστικές αποδείξεις οφέλους για την υγεία αλληλοκαλύπτονται ουσιαστικά. Δεν έχουν υπάρξει αυστηρές, μακροπρόθεσμες μελέτες που να συγκρίνουν ανθρώπους για την καλύτερη δίαιτα με στόχο την απώλεια βάρους.

Μια δίαιτα που πραγματικά έχει στόχο την απώλεια βάρους χωρίς επαναφορά του βάρους μετά από ένα διάστημα θα συνοδεύεται με αλλαγή των συνηθειών στην καθημερινότητα. Εάν δεν αλλάξουν οι καθημερινές συνήθειες του ανθρώπου (π.χ. σύνδεση της κατανάλωσης τροφής με το συναίσθημα της αγάπης ή κατανάλωση τροφής μπροστά από τηλεόραση) το βάρος που πρόκειται να χαθεί μετά από κόπο θα το επαναπροσλάβετε με μαθηματική ακρίβεια. Ακόμα κάθε δίαιτα ή διατροφή είναι καλό να περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά ενώ το κρέας χρειάζεται να είναι περιορισμένο, η διατροφή με τις περισσότερες μελέτες είναι η Μεσογειακή Διατροφή και προτείνεται σε κάθε περίπτωση (και για την απώλεια περιττού βάρους αλλά και για συντήρηση).

Δίαιτα Nτουκάν

Η δίαιτα Dukan δημιουργήθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan τη δεκαετία του 1970, ο οποίος εμπνεύστηκε τη δημιουργία της από έναν ασθενή του, ο οποίος ήταν διατεθειμένος να απαρνηθεί οποιοδήποτε φαγητό εκτός από το κρέας προκειμένου να χάσει κιλά. Το 2000 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «The Dukan Diet» το οποίο έχει εκδοθεί σε 32 χώρες κατακτώντας την κορυφή σε πωλήσεις. Η δίαιτα αυτή αποτελείται από 4 φάσεις. Η κατανάλωση υδατανθράκων περιορίζεται αρκετά, ειδικά στα πρώτα στάδιά της, ενώ αποτελείται κυρίως από άπαχη πρωτεΐνη.

Το σκεπτικό πίσω από τη δίαιτα Dukan είναι πως η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών οφείλεται για την γρήγορη και εύκολη απώλεια κιλών. Φυσικά, εάν καταναλώσετε αυξημένη ποσότητα πρωτεΐνης καθημερινά θα σας βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση του αισθήματος κορεσμού, δηλαδή θα σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να πεινάτε, με αποτέλεσμα να τρώτε συνολικά πολύ λιγότερο.

Οι φάσεις της δίαιτας Dukan

Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε 4 φάσεις. Η διάρκεια που μένει κάποιος σε κάθε φάση εξαρτάται από τα κιλά που θέλει να χάσει.

Ποιες είναι οι φάσεις της δίαιτας Dukan και πόσο διαρκεί η κάθε μία;

Φάση Επίθεσης.

Η φάση της «επίθεσης» είναι η πρώτη φάση της δίαιτας Dukan, η οποία διαρκεί συνήθως 1-7 ημέρες. Στη φάση αυτή επιτρέπεται η απεριόριστη κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης όπως άπαχο κρέας, πουλερικά χωρίς το δέρμα, ψάρια, αυγά κα., άφθονου νερού και 1,5 κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης κάθε μέρα.

Φάση πλεύσης.

Η δεύτερη φάση της δίαιτας Dukan έχει διάρκεια από 1 μήνα έως και 1 χρόνο. Στην φάση αυτή οι μέρες της πλήρους κατανάλωσης άπαχης πρωτεΐνης εναλλάσσονται με ημέρες στις οποίες καταναλώνεται η άπαχη πρωτεΐνη μαζί με μη-αμυλούχα λαχανικά. Και σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει περιορισμός στις ποσότητες και η κατανάλωση υδατανθράκων είναι επίσης πολύ περιορισμένη, καθώς επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας πίτουρο βρώμης καθημερινά.

Φάση σταθεροποίησης.

Όταν επιτευχθεί το επιθυμητό βάρος και η απώλεια κιλών ξεκινάει η φάση της σταθεροποίησης. Η φάση αυτή διαρκεί ανάλογα με τον αριθμό των κιλών που έχουν χαθεί στις δύο πρώτες φάσεις, και συγκεκριμένα για κάθε 0,5 κιλό που χάθηκε η φάση αυτή διαρκεί 5 ημέρες – δηλαδή εάν χάθηκαν 3 κιλά στις δύο πρώτες φάσεις, η φάση της σταθεροποίησης θα διαρκέσει περίπου 1 μήνα.

Στην φάση αυτή επιτρέπεται η απεριόριστη κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης και λαχανικών, και προστίθενται σιγά σιγά τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες όπως φρούτο, ψωμί και τα γαλακτοκομικά όπως το τυρί. Επιπλέον, επιτρέπεται να γίνουν δύο μεγάλα ελεύθερα γεύματα χωρίς περιορισμό στις ποσότητες. Τέλος, η κατανάλωση της βρώμης αυξάνεται σε 2,5 κουταλιές της σούπας καθημερινά.

Φάση συντήρησης.

Όταν πλέον έχουν σταθεροποιηθεί τα κιλά αρχίζει η φάση της συντήρησης. Στο στάδιο αυτό δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στις κατηγορίες τροφίμων ή στις ποσότητες των γευμάτων με την προϋπόθεση πως μια μέρα της εβδομάδα ακολουθούνται οι κανόνες της πρώτης φάσης (φάση επίθεσης). Και εδώ συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση βρώμης (3κ. σούπας) και η σύσταση για καθημερινή άσκηση τουλάχιστον 20 λεπτά.

Η δίαιτα Dukan έχει κερδίσει μεγάλη δημοσιότητα παγκοσμίως χάρη στη γρήγορη και εύκολη απώλεια κιλών που υπόσχεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αξιόλογα επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα ή και την ασφάλειά της, κάτι που δημιουργεί αρκετές επιφυλάξεις γύρω από την εφαρμογή της.

Κετογονική Δίαιτα

Η δίαιτα στοχεύει να αναγκάσει το σώμα σας να χρησιμοποιεί διαφορετικό τύπο καυσίμου. Αντί να βασίζεται στη ζάχαρη (γλυκόζη) που προέρχεται από υδατάνθρακες (όπως δημητριακά, όσπρια, λαχανικά και φρούτα), η δίαιτα KETO βασίζεται σε κετονοσώματα, ένα είδος καυσίμου που παράγει το συκώτι από αποθηκευμένο λίπος.

Η καύση λίπους φαίνεται σαν ένας ιδανικός τρόπος για να χάσετε κιλά. Αλλά το να κάνεις το συκώτι να παράγει κετονικά σώματα είναι δύσκολο:

Απαιτεί να στερείτε υδατάνθρακες, λιγότερους από 20 έως 50 γραμμάρια υδατάνθρακες την ημέρα (έχετε υπόψη ότι μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα έχει περίπου 27 γραμμάρια υδατάνθρακες).

Συνήθως χρειάζονται μερικές ημέρες για να φτάσετε σε κατάσταση κέτωσης.

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει την κέτωση.

Τι τρώτε?

Επειδή η κετογονική δίαιτα έχει τόσο υψηλές απαιτήσεις σε λιπαρά, οι οπαδοί της κετογονικής δίαιτας πρέπει να τρώνε λίπος σε κάθε γεύμα. Σε μια καθημερινή δίαιτα 2.000 θερμίδων, αυτό μπορεί να μοιάζει με 165 γραμμάρια λίπους, 40 γραμμάρια υδατάνθρακες και 75 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ωστόσο, η ακριβής αναλογία εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Μερικά υγιεινά ακόρεστα λιπαρά επιτρέπονται στη δίαιτα κετο – όπως ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια), σπόροι, αβοκάντο, τόφου και ελαιόλαδο. Αλλά και τα κορεσμένα λίπη από έλαια (φοίνικα, καρύδα), λαρδί, βούτυρο και βούτυρο κακάο ενθαρρύνονται σε υψηλές ποσότητες.

Η πρωτεΐνη είναι μέρος της KETO δίαιτας, αλλά συνήθως δεν κάνει διάκριση μεταξύ άπαχων πρωτεϊνικών τροφών και πηγών πρωτεΐνης με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το βόειο κρέας, το χοιρινό και το μπέικον.

Τι γίνεται με τα φρούτα και τα λαχανικά; Όλα τα φρούτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά μπορείτε να έχετε ορισμένα φρούτα (συνήθως μούρα) σε μικρές μερίδες. Τα λαχανικά (επίσης πλούσια σε υδατάνθρακες) περιορίζονται στα φυλλώδη λαχανικά (όπως το λάχανο, το σέσκουλο, το σπανάκι), το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σπαράγγια, τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μανιτάρια, το αγγούρι, το σέλινο και τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μπρόκολο έχει περίπου έξι γραμμάριο υδατάνθρακες.

Μια κετογονική δίαιτα έχει πολλούς κινδύνους.

Οι κίνδυνοι της κετογονικής δίαιτας προέρχονται από την μεγάλη ποσότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Συνίσταται να διατηρείτε τα κορεσμένα λίπη σε όχι περισσότερο από το 7% των ημερήσιων θερμίδων σας, λόγω της σχέσης με τις καρδιακές παθήσεις. Και πράγματι, η δίαιτα κετο συνδέεται με αύξηση της «κακής» χοληστερόλης LDL, η οποία συνδέεται επίσης με καρδιακές παθήσεις.

Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι κετογένεσης περιλαμβάνουν τους εξής:

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών. «Εάν δεν τρώτε μεγάλη ποικιλία λαχανικών, φρούτων και δημητριακών, μπορεί να διατρέχετε ανεπάρκεια σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το σελήνιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και οι βιταμίνες Β και C».

Ηπατικά προβλήματα. Με τόσο πολύ λίπος για μεταβολισμό, η δίαιτα θα μπορούσε να επιδεινώσει τυχόν υπάρχουσες παθήσεις του ήπατος.

Προβλήματα στα νεφρά. Τα νεφρά βοηθούν στο μεταβολισμό της πρωτεΐνης και η δίαιτα κετο μπορεί να τα υπερφορτώσει. (Η τρέχουσα συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεΐνης είναι κατά μέσο όρο 46 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες και 56 γραμμάρια για τους άνδρες).

Δυσκοιλιότητα. Η δίαιτα κετο είναι χαμηλή σε ινώδεις τροφές όπως δημητριακά και όσπρια.

Ασαφής σκέψη και εναλλαγές διάθεσης. “Ο εγκέφαλος χρειάζεται ζάχαρη από υγιείς υδατάνθρακες για να λειτουργήσει. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και ευερεθιστότητα”

Αυτοί οι κίνδυνοι αθροίζονται – επομένως βεβαιωθείτε ότι έχετε μιλήσει με έναν γιατρό και έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο πριν επιχειρήσετε ποτέ μια κετογονική δίαιτα.

Τι γίνεται με τις άλλες δίαιτες;

Οι δημοφιλείς δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων (όπως Atkins) αποτελούν μια πραγματική δίαιτα κετο. Αλλά έχουν τους ίδιους κινδύνους εάν το παρακάνετε με τα λίπη και τις πρωτεΐνες και παρατήσετε τους υδατάνθρακες.

Δίαιτα Άτκινς

Η δίαιτα Atkins είναι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, που συνήθως συνιστάται για απώλεια βάρους.

Οι υποστηρικτές αυτής της δίαιτας ισχυρίζονται ότι μπορείτε να χάσετε βάρος ενώ τρώτε όση πρωτεΐνη και λίπος θέλετε, εάν αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων – χωρίς την ανάγκη μέτρησης θερμίδων – είναι αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους και μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες βελτιώσεις στην υγεία.

Η δίαιτα Άτκινς προωθήθηκε αρχικά από τον Δρ. Robert C. Atkins, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις γι’ αυτήν το 1972. Από τότε, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει τη δίαιτα Atkins και πολλά άλλα βιβλία έχουν γραφτεί γι’ αυτήν.

Η διατροφή αρχικά θεωρήθηκε ανθυγιεινή, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε κορεσμένα λιπαρά. Σήμερα, η επίδραση του κορεσμένου λίπους στην υγεία και τις καρδιακές παθήσεις, ειδικότερα, είναι ένα θέμα συζήτησης μεταξύ των ερευνητών.

Η συζήτηση για τα κορεσμένα λιπαρά

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξήσει την LDL (κακή) χοληστερόλη, η οποία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση που διεξήγαγε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σχετικά με τον αντίκτυπο των κορεσμένων λιπαρών στις καρδιακές παθήσεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με πολυακόρεστα λίπη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της καρδιαγγειακής νόσου κατά περίπου 30 τοις εκατό.

Ορισμένες κριτικές υποδεικνύουν επίσης ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας με πολυακόρεστα λίπη μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Ωστόσο, άλλες ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας δεν δείχνουν καμία σχέση μεταξύ της μείωσης της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης ή θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Επιπλέον, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν έχουν όλα τα κορεσμένα λίπη τα ίδια αποτελέσματα στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η συνολική διατροφή είναι πιο σημαντική από το να ξεχωρίζεις μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά.

Σε σύγκριση με άλλες δίαιτες, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η δίαιτα Atkins και άλλες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερη απώλεια βάρους και μεγαλύτερες βελτιώσεις στο σάκχαρο του αίματος, την HDL (καλή) χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και άλλους δείκτες υγείας από τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών.

Είτε οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (LCHF) όπως η δίαιτα Atkins αυξάνουν είτε όχι την LDL (κακή) χοληστερόλη φαίνεται να είναι σε ατομική βάση.

Σε μια μελέτη 30 νεαρών ατόμων που είχαν μέσο βάρος, ακολουθώντας μια δίαιτα LCHF για 3 εβδομάδες αύξησε σημαντικά την LDL (κακή) χοληστερόλη, μαζί με την ολική χοληστερόλη και την HDL (καλή) χοληστερόλη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, υπήρχε μεγάλη απόκλιση στις μεμονωμένες αποκρίσεις της LDL στη δίαιτα. Οι μεμονωμένες αυξήσεις στην LDL (κακή) χοληστερόλη κυμαίνονταν μεταξύ 5 και 107 τοις εκατό.

Μια άλλη μικρότερη μελέτη του 2021 σε υγιείς γυναίκες μεταξύ 18 και 30 ετών με μέσο βάρος, εξέτασε την επίδραση μιας κετογονικής δίαιτας LCHF στην LDL (κακή) χοληστερόλη. Η λήψη μιας αυστηρής δίαιτας LCHF πλούσιας σε κορεσμένα λιπαρά για 4 εβδομάδες αύξησε σημαντικά την LDL (κακή) χοληστερόλη σε όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη σε σύγκριση με μια δίαιτα ελέγχου.

Αυτό υποδηλώνει ότι εάν δοκιμάσετε μια δίαιτα LCHF όπως η Atkins, θα πρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδα χοληστερόλης σας για να μετρήσετε την ανταπόκριση του σώματός σας.

Ένας λόγος που οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους είναι ότι η μείωση των υδατανθράκων και η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όρεξη, βοηθώντας σας να τρώτε λιγότερες θερμίδες χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτείτε.

Η δίαιτα Atkins χωρίζεται σε 4 διαφορετικές φάσεις:

Φάση 1 (επαγωγή): Κάτω από 20 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα για 2 εβδομάδες. Τρώτε μαζί με τις πρωτεΐνες (κρέας- ψάρι) και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, με χαμηλούς υδατάνθρακες, όπως τα φυλλώδη λαχανικά. Αυτό ξεκινά την απώλεια βάρους.

Φάση 2 (εξισορρόπηση): Προσθέστε σιγά σιγά περισσότερους ξηρούς καρπούς, λαχανικά με χαμηλούς υδατάνθρακες και μικρές ποσότητες φρούτων πίσω στη διατροφή σας.

Φάση 3 (λεπτομέρεια): Όταν είστε πολύ κοντά στο βάρος του στόχου σας, προσθέστε περισσότερους υδατάνθρακες στη διατροφή σας μέχρι να επιβραδυνθεί η απώλεια βάρους.

Φάση 4 (συντήρηση): Εδώ μπορείτε να φάτε όσους υγιεινούς υδατάνθρακες μπορεί να αντέξει το σώμα σας χωρίς να ανακτήσετε βάρος.

Tα άτομα που ακολουθούν τη δίαιτα Atkins καλούνται να αποφεύγουν ή να περιορίζουν τα ακόλουθα τρόφιμα:

  • ζάχαρη: βρίσκεται σε αναψυκτικά, χυμούς φρούτων, κέικ, καραμέλες, παγωτά και παρόμοια προϊόντα
  • δημητριακά: σιτάρι, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι, ρύζι
  • τρόφιμα «διαίτης» και «χαμηλών λιπαρών»: μερικές φορές έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
  • λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες: καρότα, γογγύλια κ.λπ.
  • φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες: μπανάνες, μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια, σταφύλια
  • άμυλα: πατάτες, γλυκοπατάτες
  • όσπρια: φακές, φασόλια, ρεβίθια κ.λπ.

Δίαιτα αποτοξίνωσης

Η κεντρική ιδέα πίσω από µια δίαιτα αποτοξίνωσης είναι να αποµακρύνεις από το διαιτολόγιό σου τροφές που θεωρούνται “επιβλαβείς” για τον οργανισµό, όπως ζάχαρη, ζωικά λιπαρά, αλλαντικά και προϊόντα κρέατος, κονσερβοποιηµένα προϊόντα, αλµυρά σνακ και αλκοόλ.

Το στρες, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισµα, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και τα φάρµακα προκαλούν αυξηµένη συσσώρευση τοξινών στο σώµα. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα έντονη κόπωση, πονοκεφάλους, φουσκώµατα καθώς και καταθλιπτικά επεισόδια, εξαιτίας διαταραχής κάποιων νευροδιαβιβαστών, όπως της σεροτονίνης, που µε τη σειρά τους οδηγούν σε περαιτέρω υπερκατανάλωση φαγητού και ιδιαίτερα αµύλου για να νιώσουµε καλύτερα. Μια δίαιτα αποτοξίνωσης αποτελείται κυρίως από φρούτα και λαχανικά, φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών  που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά αλλά και μειωμένη ποσότητα κρέατος. Ακόμα μπορείτε να λάβετε και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με πολλά αντιοξειδωτικά.

Scroll to Top