Συμπληρώματα Διατροφής: Τι Είναι και Γιατί τα Χρειάζεται ο Οργανισμός μας - SmileVitamins

Συμπληρώματα Διατροφής: Τι Είναι και Γιατί τα Χρειάζεται ο Οργανισμός μας

Συμπληρώματα Διατροφής: Τι Είναι και Γιατί τα Χρειάζεται ο Οργανισμός μας

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών (δηλαδή μετάλλων και βιταμινών) ή άλλων ουσιών με θρεπτική ή φυσιολογική επίδραση που διατίθενται στην αγορά σε μορφή «δόσης» (π.χ. χάπια, δισκία, κάψουλες, υγρά σε μετρημένες δόσεις).

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να σας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά που μπορεί να λείπουν από τη διατροφή σας.

Ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών και άλλων συστατικών μπορεί να υπάρχει στα συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων, βιταμινών, μετάλλων (όπως βιταμίνη C, σίδηρο και ασβέστιο), αμινοξέων, βασικών λιπαρών οξέων, φυτικών ινών και διαφόρων φυτών και εκχυλισμάτων βοτάνων.

Σε τι με ωφελούν τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής προορίζονται για τη διόρθωση των διατροφικών ελλείψεων, τη διατήρηση της επαρκούς πρόσληψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών ή την υποστήριξη συγκεκριμένων φυσιολογικών λειτουργιών.

Δεν είναι φαρμακευτικά προϊόντα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ασκήσουν φαρμακολογική, ανοσολογική ή μεταβολική δράση. Συνεπώς, η χρήση τους δεν προορίζεται για τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών στον άνθρωπο ή την τροποποίηση φυσιολογικών λειτουργιών.

Στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, τα συμπληρώματα διατροφής ρυθμίζονται ως τρόφιμα. Η εναρμονισμένη νομοθεσία ρυθμίζει τις βιταμίνες και τα μέταλλα και τις ουσίες που χρησιμοποιούνται ως πηγές τους, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής.
Για συστατικά εκτός από βιταμίνες και μέταλλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει εναρμονισμένους κανόνες για την προστασία των καταναλωτών από πιθανούς κινδύνους για την υγεία και διατηρεί κατάλογο ουσιών που είναι γνωστοί ή ύποπτοι ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη χρήση συμπληρωμάτων;

Ενώ το σώμα χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα από κάθε θρεπτικό συστατικό, υψηλότερες ποσότητες δεν είναι απαραίτητα καλύτερες. Στην πραγματικότητα, το να παίρνετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει βλάβη.

Για παράδειγμα, μεγάλες δόσεις βιταμίνης Β6 μπορεί να βλάψουν το νευρικό σύστημα και η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Α, βιταμίνης C ή βιταμίνης Ε ενώ είστε έγκυος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο μωρό σας. Ορισμένα συμπληρώματα μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα συμπληρώματα που σκοπεύετε να πάρετε είναι ασφαλή είναι να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας.

Μήπως τα συμπληρώματα που λαμβάνετε περιέχουν περιττά πρόσθετα;

Γινόμαστε καλύτεροι στο να διαβάζουμε ετικέτες. Εξετάζουμε τα συστατικά και τα πρόσθετα στα τρόφιμα και σε άλλα προϊόντα. Και απαιτούμε διαφάνεια.

Ωστόσο, η λίστα συστατικών σε ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να μην γίνεται εύκολα κατανοητή. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα περιττά συστατικά δεν αναγράφονται στην ετικέτα με εμφανή τρόπο.

Βεβαιωθείτε πως λαμβάνεται συμπληρώματα που δηλώνουν με ξεκάθαρο τρόπο πως δεν περιέχουν πρόσθετα ή έκδοχα.

Αυτό που πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν είναι, εκτός από βιταμίνες και μέταλλα, τα συμπληρώματα περιέχουν επίσης πολλά περιττά συστατικά.
Απλώς παρατηρήστε όλα τα «άλλα» ή «ανενεργά» στα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία.

Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι το 90% όλων των συμπληρωμάτων βιταμινών περιέχουν πρόσθετα για την κατασκευή.

Στην Smile είμαστε περήφανοι που σχεδιάζουμε και δημιουργούμε τα περισσότερα συμπληρώματα μας χωρίς πρόσθετα και χωρίς έκδοχα, από τις πιο ποιοτικές πρώτες ύλες.
Χρησιμοποιούμε μόνο συστατικά που είναι απαραίτητα και ωφέλημα για τον οργανισμό μας.

Γιατί στη Smile, η επιστήμη συμπληρώνει τη διατροφή!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top