Νευρικό Σύστημα: Ποιες είναι οι Καλύτερες Βιταμίνες για Νευροπάθεια - SmileVitamins

Νευρικό Σύστημα: Ποιες είναι οι Καλύτερες Βιταμίνες για Νευροπάθεια

Νευρικό Σύστημα: Ποιες είναι οι Καλύτερες Βιταμίνες για Νευροπάθεια

Το νευρικό σύστημα αποτελείται από τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό (βρίσκεται στο εσωτερικό της σπονδυλικής μας στήλης) και τα περιφερικά νεύρα που φτάνουν σε κάθε σημείο του σώματός μας. Έχει δύο κύρια μέρη:

 • το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), εγκέφαλος νωτιαίος μυελός
 • το περιφερικό νευρικό σύστημα (ΠΝΣ), υπόλοιπα νεύρα του σώματος

Τα νεύρα μεταφέρουν νευρικά ερεθίσματα μεταξύ του σώματός μας και του εγκεφάλου.
Αποτελούνται από νευρικά κύτταρα που ονομάζονται νευρώνες. Ορισμένοι νευρώνες είναι πολύ μικροί, ενώ άλλοι μπορεί να είναι μέχρι και ένα μέτρο. Όταν μια νευρική απόληξη διεγείρεται για παράδειγμα, από τη θερμότητα, την επαφή ή τις δονήσεις δημιουργεί ένα μικρού μεγέθους ηλεκτρικό φορτίο το οποίο μεταφέρεται κατά μήκος των νευρώνων. Όταν φτάσει στο τέλος του κυττάρου, το σήμα αυτό προκαλεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών. Αυτές με τη σειρά τους δημιουργούν ένα νέο ηλεκτρικό σήμα στον επόμενο νευρώνα.

Με αυτόν τον τρόπο, τα μηνύματα μπορούν να αποστέλλονται από τα νεύρα οποιουδήποτε σημείου του σώματος προς τον νωτιαίο μυελό και στη συνέχεια μέχρι τον εγκέφαλο και το αντίθετο.

Τι είναι η Νευροπάθεια;

Η νευροπάθεια είναι μια γνωστή ασθένεια που προκαλείται από βλάβη των περιφερικών νεύρων του νευρικού συστήματος. Η νευροπάθεια είναι επίσης γνωστή ως περιφερική νευροπάθεια.

Μια πολύ συχνή αιτία της νευροπάθειας είναι ο διαβήτης. Εάν η νευροπάθεια έχει προκύψει λόγω του διαβήτη τότε ονομάζεται διαβητική νευροπάθεια.

Νευροπάθεια μπορεί επίσης να προκύψει από ορισμένες μεταβολικές διαταραχές, λοιμώξεις, κακοήθειες, φλεγμονή, ανεπάρκειες βιταμινών, τοξίνες και κληρονομικές ασθένειες.

Συμπτώματα Διαβητικής Νευροπάθειας

 • Αίσθημα καψίματος ή φαγούρα
 • Κράμπες ή έντονοι πόνοι
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Απώλεια ισορροπίας
 • Απώλεια αντανακλαστικών
 • Σοβαρά προβλήματα στα πόδια και στις αρθρώσεις
 • Δυσκοιλιότητα
 • Αυξημένη εφίδρωση
 • Αυξημένο καρδιακό ρυθμό

Βιταμίνες για Νευροπάθεια

Ο οργανισμός μας για να μπορέσει να λειτουργήσει έχει ανάγκη από συγκεκριμένα “καύσιμα”.
Τα καύσιμα που έχουμε ανάγκη εκτός από τις πρωτεΐνες, τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες είναι τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και φυσικά οι βιταμίνες.
Εάν δεν λαμβάνουμε τα καύσιμα που έχουμε ανάγκη τότε σταδιακά θα εμφανίσουμε κάποια προβλήματα.

Μια ισορροπημένη και καλή διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα μπορεί να υποστηρίξει την υγεία μας. Δυστυχώς όμως τα τρόφιμα λόγω υπερκαλλιέργειας και τοξικών λιπασμάτων, σήμερα έχουν χάσει την θρεπτική τους αξία με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουμε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Ακόμα ας μην ξεχνάμε τον σύγχρονο τρόπο ζωής που είναι πολύ πιο απαιτητικός και αγχώδης σε σχέση με παλιότερα κάτι που εξαντλεί τα ψυχικά όσο και σωματικά αποθέματα μας.

Έτσι προκύπτει η ανάγκη για κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις μας και να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας.

Ποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορούν να βοηθήσουν στην λειτουργία του νευρικού συστήματος;

Oι εξής βιταμίνες: C, Β1, B3, Β6, Β7, Β9, Β12 συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος

Τα εξής ιχνοστοιχεία: ιώδιο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκός

Ένα πολυβαμιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής συνήθως διαθέτει όλες τις βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που έχουμε ανάγκη. Ακόμα οι περισσότερες από αυτές τις βιταμίνες βρίσκονται μέσα σε ορισμένα τρόφιμα όπως η γύρη.

(σχετικά προιόντα: βιταμινη C, βιταμίνη b12, multivitamin, Γύρη)

Scroll to Top