Ήλιος και Οξείδωση των Κυττάρων - SmileVitamins

Ήλιος και Οξείδωση των Κυττάρων

Ήλιος και Οξείδωση των Κυττάρων

Πόσο επιδρά η έκθεση στον ήλιο την οξείδωση των κυττάρων μας;

Ήρθε η αγαπημένη εποχή όλων μας! Η μέρα έχει μεγαλώσει και οι ώρες που το δέρμα μας εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία είναι πολλές.

Είναι πολύ σημαντικό για τον άνθρωπο να περνάει αρκετές ώρες στον ήλιο, καθώς έτσι επιταχύνεται η παραγωγή της βιταμίνης D στην οποία αρκετοί Έλληνες εμφανίζουν ανεπάρκεια. Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται πολύ προσοχή καθώς η υπερέκθεση προκαλεί σοβαρή οξείδωση στα κύτταρα του οργανισμού.

Οξειδωτικές βλάβες στα κύτταρα του δέρματος δημιουργούνται επειδή κατά την έκθεση στον ήλιο πέραν από το όριο ασφαλείας, δημιουργούνται χημικές ενώσεις στα κύτταρά, γνωστές ως ελεύθερες ρίζες. Η κυτταρική αυτή οξείδωση, προκαλεί αλλοιώσεις και πρόωρη γήρανση.

Οι κυτταρικές μεμβράνες είναι φτιαγμένες από λίπος και λόγω οξείδωσης δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα θρεπτικά συστατικά, ούτε να επιτελέσουν την επικοινωνία μεταξύ τους. Οι βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες UV δεν μπορούν να αντιστραφούν καθώς έχουμε υπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών. Όμως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά αν θωρακίσουμε τον οργανισμό μας.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες;

Είναι μόρια που έχουν χάσει ένα από τα ηλεκτρικά φορτισμένα ηλεκτρόνια που περιφέρονται γύρω τους σε ζεύγη. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μοριακό χάος.

Αν μια ελεύθερη ρίζα αποσπάσει ηλεκτρόνιο από κάποιο λιπαρό οξύ, τότε η ελεύθερη ρίζα πυροδοτεί μία καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση που διασπά τις μεμβράνες, οδηγώντας στην αποσύνθεση των κυττάρων. Αν η ελεύθερη ρίζα αποσπάσει κάποια κομμάτια από πρωτεΐνη, καταστρέφει την ικανότητα της να λειτουργήσει φυσιολογικά. Αν προσβάλει το DNA του κυττάρου και ιδιαίτερα τα μικροσκοπικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του κυττάρου, που ονομάζονται μιτοχόνδρια, προκαλεί μεταλλάξεις που το κάνουν να μη συμπεριφέρεται φυσιολογικά.

Οι βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται, αποδυναμώνουν, εξασθενούν και σκοτώνουν τα κύτταρα.

Πως θα με βοηθήσουν τα αντιοξειδωτικά;

Από την άλλη πλευρά τα αντιοξειδωτικά που είναι χημικές ενώσεις, δίνουν στην ελεύθερη ρίζα το ηλεκτρόνιο που αυτή αναζητά δίχως να καταστρέφεται η ίδια. Έτσι όταν το μόριο της αντιοξειδωτικής ουσίας συναντά μία ελεύθερη ρίζα, της χορηγεί ένα ηλεκτρόνιο, θέτοντας τέλος στην κυτταρική καταστροφή και τη φθορά του σώματος – τον αργό εκφυλισμό που είναι γνωστός ως γήρανση. Πέρα από την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, τα αντιοξειδωτικά δρουν μέσα στο σώμα επιδιορθώνοντας τις βλάβες που αυτές έχουν προκαλέσει.

Αν θέλουμε λοιπόν να προφυλαχτούμε από τις βλαβερές επιδρομές των ελευθέρων ριζών στα κύτταρά μας, χρειάζεται να κάνουμε πρόσληψη των κατάλληλων αντιοξειδωτικών ουσιών που θα προφυλάξουν τον οργανισμό μας και θα διατηρήσουν τη νεότητά μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα προκειμένου να παρέχουμε στο σώμα μας τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται!

Στη Smile, έχουμε αρκετά συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε τις συνέπειες του οξειδωτικού στρες των κυττάρων. 

Σας προτείνουμε το Smile Elixir, το Smile Antioxidant και φυσικά το Smile Polyphenols, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Οι εξειδικευμένες φόρμουλες υπερτροφών και αντιοξειδωτικών που χρησιμοποιούμε στα συμπληρώματα μας, θα γίνουν ο σύμμαχος σας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Smile: Η επιστήμη συμπληρώνει τη διατροφή.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top