Συνένζυμο Q10: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε - SmileVitamins

Συνένζυμο Q10: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Συνένζυμο Q10: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Tι είναι το συνένζυμο Q10;

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) είναι ένα θρεπτικό συστατικό που υπάρχει φυσικά στο σώμα.
Ονομάζεται συνένζυμο, επειδή το χρειάζεται ο οργανισμός για να φτιάξει άλλα τρία τουλάχιστον ένζυμα, έργο των οποίων είναι να μετατρέπουν τη γλυκόζη και το οξυγόνο σε ενέργεια.

Το CoQ10 βρίσκεται επίσης φυσικά σε πολλά τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια (πχ οι σαρδέλες, το σκουμπρί ), στα κρέατα όπως το μοσχάρι, το χοιρινό και το κοτόπουλο, σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια και σε έλαια όπως το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο, το ελαιόλαδο ενώ σε μικρότερες δόσεις βρίσκεται σε λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το λάχανο.

H παραγωγή του συνένζυμου Q10 μειώνεται με την ηλικία ή με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Για το λόγο αυτό συχνά άτομα άνω των 50 ετών εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα σε συνένζυμο Q10.

Το συνένζυμο Q10 χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για την θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας

Επειδή το συνένζυμο Q10 χρειάζεται για την παραγωγή ενέργειας, από το 1960, άρχισε να χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία για την θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, μια ασθένεια δηλαδή κατά την οποία η καρδιά έχει χάσει την ενέργειά της.
Μέχρι το 1980 το συνένζυμο Q10 είχε γίνει ένα από τα πέντε φάρμακα με τις υψηλότερες πωλήσεις στην Ιαπωνία. Η καρδιακή ανεπάρκεια έχει χαρακτηριστεί στην Ιαπωνία ως ασθένεια έλλειψης σε συνένζυμο Q10.
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, το 86% από τους 130 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια έδειξαν σημαντική βελτίωση ύστερα από καθημερινή λήψη 100 mg συνένζυμου Q10 χωρίς να παρατηρηθεί κάποια σημαντική παρενέργεια.

Η ικανότητα της καρδιάς να τροφοδοτεί με αίμα το σώμα εξαρτάται κατά πολύ από το συνένζυμο Q10 και αυτό επειδή, οι καρδιακοί μύες περιέχουν δύο φορές περισσότερο αυτό το συστατικό από οποιοδήποτε άλλο όργανο ή ιστό του σώματος. Τα άτομα που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια παράγουν περίπου 25% λιγότερο συνένζυμο Q10 από ότι οι υγιείς άνθρωποι, έτσι η κάλυψη των αναγκών σε Q10 πιθανολογείται πως μπορεί να βελτιώσει το καρδιακό προφίλ ορισμένων ανθρώπων.

CoQ10 ως πανίσχυρο αντιοξειδωτικό

Ορισμένες συνήθειες και καταστάσεις όπως το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι τοξίνες που βρίσκονται κυρίως στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, το αλκοόλ, η υπερβολική άσκηση αλλά και η κακή διατροφή μπορεί να αυξήσουν τις ελεύθερες ρίζες που βρίσκονται στο σώμα μας.
Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Το CoQ10 φημίζεται για την πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση και χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Ακόμα το CoQ10 λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής του δράσης χρησιμοποιείται από αθλητές τόσο από ερασιτέχνες όσο και από πρωταθλητές, αφού μειώνει τις ελεύθερες ρίζες με αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσής και των επιδόσεών τους.

CoQ10 και πανέμορφο δέρμα

Το δέρμα καταστρέφεται από την έκθεση στις ακτίνες UV του ήλιου, καθώς αυτές προκαλούν την απελευθέρωση ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορεί να βλάψουν το DNA των κυττάρων.

Η ισχυρή αντιοξειδωτική λειτουργία του CoQ10 προστατεύει το δέρμα σε μοριακό επίπεδο από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου και από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Καταλήγοντας, η αντιοξειδωτική λειτουργία του CoQ10 μειώνει την αποικοδόμηση του κολλαγόνου του δέρματος και εμποδίζει τη βλάβη που προκαλείται από τη φωτογήρανση.

Τι προκαλεί η έλλειψη CoQ10;

1. Σωματική κόπωση

Το CoQ10 είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή της ενέργειας στο σώμα. Μια ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει ακραία σωματική κόπωση. Οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα αυτού του ενζύμου μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι ακόμα κι όταν έχουν μόλις ξυπνήσει μετά από έναν χορταστικό ύπνο ή να εξαντληθούν μετά από μόλις λίγα λεπτά περπάτημα.

2. Χρόνιος πόνος

Η χαμηλή παραγωγή ενέργειας συνδέεται ακόμα με αυξημένο πόνο. Οι άνθρωποι με ανεπάρκεια CoQ10 βιώνουν συχνούς πονοκεφάλους, ημικρανίες, πόνο στο σαγόνι και στους μύες ή και αρθραλγίες. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης ινομυαλγίας, μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από διάχυτο πόνο και ακραία ευαισθησία στην αφή καθώς οι μυς δεν μπορούν να παράγουν την απαιτούμενη ενέργεια

3. Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα συνδέεται επίσης με χαμηλά επίπεδα του CoQ10. Οι άνθρωποι με αυτή την ανεπάρκεια είναι πιο ευαίσθητοι στο κρύο και τους ιούς της γρίπης και συχνά υποφέρουν από χρόνιες μολύνσεις των ούλων. Χωρίς επαρκή ενέργεια, ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει επαρκή προστατευτικά αντισώματα και οι υπερασπιστές του σώματος, όπως τα Τ-κύτταρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως χρειάζεται.

4. Παχυσαρκία

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα του CoQ10 είναι κατά πολύ χαμηλότερα σε παχύσαρκα άτομα, οδηγώντας μερικούς ερευνητές να πιστεύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα είναι ένας παράγοντας αύξησης του σωματικού βάρους και δυσκολίας απώλειας των περιττών κιλών.

5. Μειωμένη απόδοση στην άσκηση

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την απόδοση των μυών μας και, επομένως, τις επιδόσεις κατά τη διάρκεια της άθλησης.

Μπορείτε να πάρετε το CoQ10 φυσικά από τα τρόφιμα;

Οι ποσότητα του CoQ10 που βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που βρίσκεται στα συμπληρώματα διατροφής.

Ακόμα υπάρχει και το ζήτημα της βιοδιαθεσιμότητας, δηλαδή κατά πόσο μπορεί τελικά να απορροφηθεί από τον οργανισμό στην μορφή που βρίσκεται στο τρόφιμο το CoQ10.

Μεγαλύτερη λοιπόν βιοδιαθεσιμότητα παρουσιάζεται στα συμπληρώματα διατροφής και όχι στα τρόφιμα, καθώς το συνένζυμο CoQ10 απορροφάται σε μεγαλύτερο βαθμό στην καθαρή μορφή που βρίσκεται στα συμπληρώματα διατροφής.

Χωρίς πρόσθετα και χωρίς έκδοχα

Τα πρόσθετα και τα έκδοχα χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες λόγω της αυξημένης συντήρησης και του μειωμένου κόστους που προσφέρουν. Τα χαμηλής ποιότητας συμπληρώματα διατροφής περιέχουν ακόμα και ζάχαρη για να μπορέσουν να συντηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα ακόμα και σήμερα υπάρχουν εταιρίες συμπληρωμάτων διατροφής που χρησιμοποιούν ως πρόσθετο το διοξείδιο του τιτανίου ένα συστατικό που απαγορεύτηκε αρχικά από τις γαλλικές αρχές και στην συνέχεια και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Είναι σημαντικό τα συμπληρώματα διατροφής που επιλέγετε να καταναλώσετε να είναι απαλλαγμένα από πρόσθετα και έκδοχα καθώς προκαλούν προβλήματα στην λειτουργία του μεταβολισμού και στην γενικότερη υγεία.

Πως να λαμβάνω το Q10;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας ή αυτές που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος.

Εμφανίζει το συνένζυμο CoQ10 κάποια παρενέργεια;

Όταν λαμβάνεται φυσιολογικά δεν προκαλεί κάποια παρενέργεια.

Στην περίπτωση υπερδοσολογίας μπορεί να προκληθούν συμπτώματα όπως διάρροια και ναυτία. Φυσικά επικοινωνήστε με το θεραπευτή σας πριν αρχίσετε να το λαμβάνετε.

Scroll to Top